Grid star
eveniment

LEGE IMPOTRIVA EXECUTARILOR ABUZIVE – Romanii executati silit vor putea ramane in case: “In cazul finalizarii unei executari silite cu evacuarea debitorului din locuinta familiei, acesta va avea dreptul de a nu parasi locuinta timp de un an de la finaliza

Romanii executati silit si care isi vor pierde locuintele vor avea dreptul sa ramana in case pentru inca un an, pentru a-si gasi o alta locuinta decenta. Asta prevede un proiect de lege menit sa protejeze romanii de abuzurile comise in timpul executarilor silite. Este vorba despre Proiectul de lege privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive.

Initiat de 41 de parlamentari, printre care senatorul PSD Daniel Zamfir (foto), proiectul de lege a fost deja adoptat de senat in luna decembrie a anului 2019. Proiectul a primit aviz faviorabil din partea Consiliului Economic si Social si Consiliului Legsilativ, fiind foarte posibil ca zilele urmatoare sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Asa cum se prevede inca din primul articol, proiectul de lege privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive are ca obiectiv principal protejarea consumatorilor impotriva unor demersuri abuzive si intempestive ale creditorilor, precum si protectia locuintei familiei debitorului in conditiile in care obligatia statului este de a ocroti familia.

Una dintre principalele prevederi ale legii este cea referitoare la dreptul persoanei executate de a ramen in locuinta timp de un an de la momentul finalizarii procedurii de evacuare: “In cazul finalizarii unei executari silite cu evacuarea debitorului din locuinta familiei, acesta va avea dreptul de a nu parasi locuinta familiei timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul il va putea exercita in vederea obtinerii de catre debitor a unei alte locuinte, in conditii decente pentru el si familia sa”.

De asemenea, foarte important, legea stabileste ca “este abuziva executarea silita care este demarata sau se deruleaza cu rea-credinta, in scopuri care contravin legilor interesand ordinea publica si bunele moravuri sau in interesul de a determina consumatorul sa isi asume sau sa efectueze plati minatoare in favoarea creditorului, vadit disproportionate fata de cuantumul initial al creantei”.

Nu in ultimul rand, in acelasi proiect de lege se precizeaza ca vor fi considerate intempestive executarile silite demarate prematur sau in conditiile in care exista alte instrumente juridice sau faptice pentru realizarea creantei.

Iata proiectul de lege privind protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani