Grid star
eveniment

NU OMORATI CULTURA – Semnal de alarma privind posibila crestere a TVA la carti: "Risc de insolvente si falimente”

Nu omorati cultura! Nu cresteti TVA-ul. Acesta este mesajul transmis guvernantilor de catre Consiliul Director al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), care isi exprima ingrijorarea ca masurile discutate public in aceasta perioada vor avea un impact nefast asupra culturii si, in special, asupra culturii scrise.

Potrivit AER, lantul valoric al cartii, din care fac parte autorii, editorii, librarii si bibliotecarii, se afla de multi ani la limita supravietuirii, astfel ca orice masura care afecteaza unul dintre acesti actori ii poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toti ceilalti.

"Ne referim, in primul rand, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat in prezent in media statelor Uniunii Europene, in conditiile in care Romania este cea mai mica piata de carte pe cap de locuitor din UE. Orice crestere a nivelului TVA pentru carte va gripa si mai puternic lantul de distributie, arieratele fiind deja in crestere, si va creste riscul de insolvente si de falimente in acest sector”.

Potrivit Asociatiei Editorilor, masurile fiscale care vizeaza profesiile liberale vor avea un impact negativ in ceea ce priveste activitatea traducatorilor, si asa platiti sub nivelul omologilor din alte tari, din cauza tirajelor modeste pe care le au titlurile respective pe piata romaneasca:

"Subliniem apasat lipsa oricarei masuri de sprijin pentru deschiderea si functionarea librariilor fizice, ceea ce penalizeaza orice initiativa in domeniu si afecteaza distributia de carte”.

Realitatea, diferita de masurile de pe hartie

AER sustine ca Romania nu este nici pe departe un paradis al culturii scrise, pentru ca masurile de sprijin, prezente in legislatia nationala sau cele de stimulare, aplicate la nivel european, nu sunt transpuse in realitate:

"Avem in vedere, in special, nerespectarea legii bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede, la articolul 40, alineatul 12, reinnoirea anuala a stocului de carte al oricarei biblioteci cu cate cincizeci de carti (‘documente’) la mia de locuitori. Conform Asociatiei Nationale a Bibliotecilor Publice (ANBPR), in 2019, Statul roman, care gestioneaza bibliotecile publice din Romania, a ratat cu peste 82% acest obiectiv minimal, prin nealocarea de fonduri suficiente. Acesta este si unul dintre motivele pentru care AER a cerut deja, prin Pactul pentru Lectura, lansat pe 15 februarie, respectarea integrala a acestei legi. In conditiile cresterii costurilor cu hartia si tiparul, care au crescut preturile de vanzare ale cartilor, este evidenta importanta bibliotecilor pentru protectia sociala, prin misiunea lor de inlesnire a accesului la cultura scrisa pentru categoriile vulnerabile, in principal.

Bani putini

Desfiintarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezinta o alta lovitura pentru acest domeniu. Schema de functionare a bibliotecilor este incompleta din cauza conditiilor de salarizare foarte proaste, precum si a lipsei dotarilor, care indeparteaza tinerii de aceasta profesie. Solutia evidenta este, din punctul nostru de vedere, modificarea remuneratiei si a conditiilor de desfasurare a profesiei, nicidecum desfiintarea posturilor.

Centralizarea fortata a institutiilor de cultura, inclusiv a bibliotecilor, sub pretextul eficientizarii cheltuirii fondurilor, este un alt motiv de ingrijorare: bugetul de stat nu are de suferit din cauza vreunei pretinse hemoragii financiare din sectorul culturii scrise, deci si estimatele economii ce vor fi realizate cu acest prilej vor avea valori neglijabile. Ce se va obtine, in schimb, este o dezechilibrare pe termen lung al sectorului cultural, inclusiv in ce priveste atractivitatea la angajare. Ne alaturam, de aceea, si semnalelor de alarma trase de sindicatul Culturalia cu privire la pericolul renuntarii la directiile judetene de cultura, care poate avea un efect nociv asupra protectiei cladirilor de patrimoniu si ariilor protejate.

Sugeram decidentilor politici sa incerce recuperarea deficitului bugetar din alte parti ale economiei, in afara sectorului cultural, si sa se concentreze pe respectarea legilor incidente, precum si pe construirea unui plan de cariera predictibil si atragator pentru principalele meserii din lantul valoric al cartii”, arata AER.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani