Grid star
eveniment

​ S-A ANUNTAT CRESTERE ECONOMICA – Agentia Fitch reconfirma ratingul suveran al Romaniei si perspectiva stabila. Precizari despre inflatie

Agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila. In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,9% anul acesta, respectiv de 3,2% in 2024.

Potrivit ministerului de Finante, decizia reconfirmarii ratingului suveran si a mentinerii perspectivei stabile este sustinuta, in opinia agentiei, de statutul de membru al Uniunii Europene si de fluxurile de capital de la Uniunea Europeana care sprijina investitiile si stabilitatea macroeconomica a tarii, precum si de evolutia pozitiva a PIB-ului pe cap de locuitor si a indicatorilor de guvernanta si dezvoltare umana, care se situeaza la niveluri superioare tarilor din aceeasi grupa de rating (BBB).

Datorie stabila

In evaluarea realizata, Fitch mentioneaza atat rezilienta economica de care a dat dovada Romania in perioada recenta (2022 si prima jumatate a anului 2023), cat si stabilitatea politica de care s-a bucurat tara noastra incepand cu finalul anului 2021. Totodata, agentia evidentiaza si datoria publica stabila a Romaniei, precum si trendul descendent al inflatiei din tara noastra.

In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,9% in 2023, respectiv de 3,2% in anul 2024, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Reducerea deficitului bugetar, o prioritate

Finantele arata ca principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar sustine si o scadere ferma a datoriei publice exprimata ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum si imbunatatirea structurala a pozitiei contului curent prin reducerea indatorarii externe si a riscurilor privind finantarea externa.

Pe de alta parte, persistenta unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendenta a ponderii datoriei publice in PIB pe termen mediu, cat si deteriorarea semnificativa a rezervelor de lichiditate externa, urmare a mentinerii unor deficite de cont curent mari si a reducerii intrarilor de capital extern, sunt citati ca factori care ar putea conduce la inrautatirea ratingului de tara.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani