Grid star
eveniment

CARDUL DE ENERGIE: PLATI DE PESTE 600 MILIOANE LEI – Raport cu privire la programul privind compensarea facturilor

In perioada 20 februarie – 25 mai 2023 au fost efectuate 3 milioane de plati prin intermediul cardului de energie, valoarea totala a sumelor achitate ajungand la 678 milioane lei. Dintre acestea, 145.000 de plati, in valoare de peste 30 milioane de lei, au fost facute prin intermediul platformei online, iar pentru lemne de foc cardurile de energie au fost utilizate de peste 92.000 de beneficiari.

Potrivit ministerului Investitiilor, suma achitata, in numerar, pentru compensarea costului lemnelor de foc este de 62,4 milioane lei.

"Compensarea facturilor la energie este unul dintre programele cu cel mai mare numar de beneficiari pe care le-am derulat in sprijinul persoanelor vulnerabile si constituie un sprijin real pentru plata facturilor la energie pentru 4 milioane de romani. Impreuna cu Posta Romana, urmarim zi de zi modul in care se deruleaza acest program pentru a interveni atunci cand identificam dificultati in implementare. Chiar in cursul acestei luni, reglementarile au fost completate si simplificate pentru a face acest sprijin mai eficient. Astfel, intr-o singura luna – mai – s-au facut de peste 5 ori mai multe plati pentru lemne decat in primele doua luni de program. Mai multe, ne-am asigurat ca permitem plata datoriilor mai vechi de 2023 si ca prima transa de 700 lei virata pe carduri poate fi folosita pana la sfarsitul anului. Reamintesc faptul ca din septembrie vom furniza alti 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

Buget de miliarde

Pana in prezent, au fost emise si distribuite peste 2 milioane de carduri de energie destinate romanilor vulnerabili si au fost solutionate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise si distribuite carduri. Reamintim ca peste 4 milioane de persoane beneficiaza de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preturilor la energie este in valoare nominala de 1.400 lei, poate fi utilizat pana la 31 decembrie 2023 si este acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe, astfel:

-700 lei/semestru, se acorda incepand cu luna februarie 2023;

-700 lei/semestru, se acorda incepand cu luna septembrie 2023.

Banii se pot folosi pana la 27 decembrie 2023, pentru plata urmatoarelor servicii/produse: energie electrica, energie termica furnizata in regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumegus, carbune, pacura, peleti, brichete, combustibili lichizi sau solizi si orice alte materiale de incalzire care pot fi utilizate la incalzirea locuintelor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani