Grid star
eveniment

PLAFONAREA SALARIILOR, A APARUT NOUL AVIZ – Comisia pentru egalitatea de sanse a dat aviz negativ proiectului de lege care interzice ca bugetarii sa aiba salariul mai mare decat al presedintelui Romaniei. Iohannis incaseaza peste 15.000 lei pe luna (Docum

Inca un aviz negativ pentru proiectul de lege care prevede ca salariilor bugetarilor sa fie plafonate la nivelul celui incasat de presedintele Romaniei.

Dupa ce Senatul a respins propunerea, in Camera Deputatilor, for decizional, a venit inca un aviz negativ. Este vorba cel al Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati. Primul aviz negativ in Camera Deputatilor a fost dat de Comisia pentru drepturile omului.

Iata aici avizul:

Initatorii explica in sustinerea de motive ca exista angajati la stat care castiga mai mult decat presedintele SUA. Potrivit expunerii de motive,  unii bugetari incaseaza mai multi bani decat seful statului, si il depasesc la salariu chiar si pe presedintele SUA. Spre exemplu, presedintele Klaus Iohannis a trecut in declaratia de avere un venit anual de 181.944 de lei (anual) din salariu, ceea ce inseamna 15.162 de lei pe luna. Se mai  arata ca in prezent numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile. Se precizeaza ca acest lucru se intampla de ani de zile si ajunge sa duca salariile la nivele astronomice in unele institutii ale statului:

​Se invoca salarii astronomice

"Salarii astronomice sunt si la ANRE, de 12.000 de euro pe luna. Aceeasi este situatia si in institutele nationale de cercetare dezvoltare, unde venitul directorului general pentru INCD IFIN-HH a atins inclusiv un maxim de 17.300 EUR/luna in 2019, in timp ce directorul general pentru INCD Urban Incerc a avut un venit din functie de pana la 13.000 EUR/luna, iar in INCD Geoecomar pana la 10.600 EUR/luna.

La institutul in silvicultura ICAS, venitul lunar in 2019 a fost de 10 ori mai mare decat al Presedintelui Romaniei, si chiar mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna”, se arata in expunerea de motive.

Astfel, initiativa legislativa vine sa plafoneze veniturile salariale din sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei:

"Plafonarea salariilor in sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei va asigura o mai mare echitate si justitie sociala. Acest demers va contribui la diminuarea discrepantelor salariale intre functionarii publici, garantand astfel un tratament corect si echitabil pentru toti angajatii statului”, se arata in expunerea de motive.

Iata proiectul:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani