Grid star
eveniment

SE MARESTE VALOAREA VOUCHERELOR DE VACANTA – Vestea buna nu este pentru toti bugetarii. Unora nu li se mai acorda daca nu se incadreaza in salariul stabilit de Guvern (Document)

Vesti bune pentru unii bugetari, proaste pentru altii. Potrivit proiectului pus in transparenta decizionala de catre ministerul de Finante, valoarea voucherelor de vacanta creste de la 1.450 lei la la 1.600 de lei, insa nu toti bugetarii vor beneficia de tichete. Se va plati insa contributia de asigurari de sanatate de 10%.

Potrivit documentului, voucherele se vor acorda doar pentru cei cu un salariu de pana in 8.000 de lei net:

Institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual vouchere de vacanta in cuantum de 1.600 lei, in perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale caror salarii nete lunare de incadrare sunt de pana la 8.000 lei.

Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, politistii, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala ale caror solde nete lunare / salarii nete lunare sunt de pana la 8.000 lei inclusiv, se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica clasificata aflata pe teritoriul Romaniei, achizitionate direct sau prin intermediul unei agentii de turism licentiate, in limita a 1.600 lei anual pentru un salariat”, prevede proiectul.

Gorghiu vrea si pentru privati

In timp ce Guvernul vrea sa limiteze acordarea voucherelor de vacanta, in Camera Deputatilor se afla proiectul de lege, adoptat deja de Senat, care prevede acordarea tichetelor si in mediul privat. Printre initiatori se afla si actualul ministru al Justitiei, Alina Gorghiu, care vrea ca si angajatii din mediul privat sa se bucure de aceasta facilitate.

Daca initiativa va fi adoptata, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata. Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei.

*Cititi aici proiectul integral

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani