Grid star
eveniment

MODIFICAREA CODULUI FISCAL: RAMBURSAREA TVA – Proiectul, pe ordinea de zi a Senatului (Document)

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de marti, 6 septembrie 2022, propunerea legislativa pentru completarea Legii 227/2015 - Codul fiscal. Este vorba despre posibilitatea de rambursare a TVA-ului pe care asociatiile si fundatiile il platesc la efectuarea achizitiilor de materiale de constructii, echipamente, consumabile sanitare.

In expunerea de motive se arata ca este cunoscuta nevoia de imbunatatire a infrastructurii spitalicesti si dotarea unitatilor medicale cu echipamente performante. Deputatul PSD Alfred Simonis arata ca societatea civila, prin asociatiile si fundatiile nonprofit, a reactionat foarte bine in decursul timpului la aceasta nevoie si s-a implicat acolo unde a fost necesar. Astfel, au fost numeroase initiative private de sprijinire a sectorului medical prin construirea de unitati spitalicesti, dotarea maternitatilor cu incubatoare si echipamente necesare, modernizarea sectiilor din diferite spitale.

Fara impact bugetar

"Dorim sa venim in sprijinul asociatiilor si fundatiilor care au in derulare sau vor sa initieze astfel de proiecte, prin introducerea in Codul fiscal a posibilitatii de rambursare a TVA-ului pe care acestea il platesc la efectuarea achizitiilor de materiale de constructii, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeasi sfera, iar banii astfel obtinuti sa poata fi investiti in continuare in proiectele de sprijinire a sectorului medical. Prin aceasta masura, consideram ca tot mai multe organizatii nonprofit vor dori sa se implice in desfasurarea unor astfel de actiuni atat de necesare la nivelul comunitatilor. Initiativa legislativa nu are un impact bugetar, dar are implicatii sociale benefice”, arata initiatorul.

Iată ce prevede proiectul:

Dupa articolul 292/1 se introduce un nou articol, respectiv 292/2 cu urmatorul cuprins:

"-Sunt scutite de taxa achizitiile efectuate de organizatiile nonprofit in vederea construirii/reabilitarii/modemizarii de unitati spitalicesti si a dotarii acestora cu aparatura si echipamente de specialitate, materiale si consumabile de uz sanitar;

-Organizatiile nonprofit au dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor prevazute la art. 292/2 daca sumele returnate sunt utilizate exclusiv pentru finantarea de activitati de construire/reabilitare/modemizare de unitati spitalicesti si de dotare a acestora cu aparatura si echipamente de specialitate, materiale si consumabile de uz sanitar.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani