Grid star
eveniment

DESPAGUBIRILE PENTRU TURISTI S-AU DUBLAT – Zeci de milioane lei platite in baza asigurarilor de calatorie

Companiile de asigurare au platit anul trecut despagubiri in valoare de peste 36,2 milioane lei in baza asigurarilor de calatorie, mai mult decat dublu fata de 2021. Potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), interesul in crestere pentru aceste polite care asigura o vacanta fara griji reiese si din numarul asigurarilor de acest tip incheiate anul trecut, in crestere cu peste 26% fata de 2021, de la aproape 270.000 de contracte la peste 339.000 de contracte emise in 2022.

La nivel de perceptie, aproape doua treimi (61%) dintre respondentii cercetarii sociologice anuale ce sondeaza modul in care romanii percep riscurile, Barometrul UNSAR – IRES, declara ca au in plan sa plece in vacanta anul acesta. Dintre acestia, 68% au luat in considerare achizitionarea unei astfel de asigurari – ceea ce reflecta un interes crescut privind acest tip de polite.

"Pe langa faptul ca reprezinta o investitie in confortul si in linistea turistilor, asigurarile de calatorie sunt si un instrument vital de protectie impotriva situatiilor neprevazute care pot aparea in timpul unei calatorii. Indiferent ca vorbim despre incidente medicale, pierderi de bagaje, zboruri intarziate sau pierdute, o asigurare de calatorie ofera un sprijin financiar important, permitand oamenilor sa-si continue vacantele fara griji, ori sa faca fata mai usor anumitor situatii dificile. Mai mult decat oricand, asigurarile reprezinta un aspect important pe care trebuie sa-l luam in considerare atunci cand ne planificam o calatorie”, a declarat directorul UNSAR, Alexandru Ciuncan.

Acoperirea cheltuielilor medicale

Conform aceleiasi cercetari sociologice, romanii sunt, in principal, interesati sa se protejeze financiar in cazul unor boli sau accidente survenite in strainatate (20%), impotriva riscului de anulare a calatoriei (9%), dar si in situatia in care se imbolnavesc sau se accidenteaza in Romania (7%). Studiul mai arata si ca, pentru 26% dintre romani, a crescut interesul cu privire la asigurarile de calatorie.

29 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor medicale.

Riscurile mentionate de romani se regasesc si in topul situatiilor pentru care asiguratorii au platit cele mai multe si mari despagubiri. Astfel, anul trecut s-au platit 29 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor medicale de urgenta care au vizat restabilirea sanatatii asiguratilor pe perioada vacantelor, cum ar fi consultatii si tratamente medicale, interventii chirurgicale de urgenta, spitalizare in urma unei boli/unui accident, interventii stomatologice, accidente rezultate in urma practicarii unor sporturi de sezon, infectarii cu COVID-19, servicii de ambulanta, servicii de repatriere medicala sau chiar repatriere in caz de deces, etc.

Diferenta de 7,2 milioane lei a fost acordata pentru acoperirea altor cheltuieli non-medicale, precum anularea calatoriei din cauze independente de vointa persoanei asigurate, pierderea / intarzierea / furtul bagajelor, intreruperea / extinderea calatoriei, servicii de asistenta rutiera, pierderea documentelor, raspunderea civila legala, etc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani