Grid star
eveniment

MARIREA PENSIILOR DE LA 1 IANUARIE – Procentul maxim care poate fi acordat. Premierul Ciuca le-a dat vestea romanilor

Premierul Nicolae Ciuca a declarat joi, 13 octombrie 2022, ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie sa tina cont de posibilitatile bugetare, si a precizat ca procentul nu poate fi mai mare de 11%.

Seful Executivului a spus ca pentru a se decide cu privire la cresterea pensiilor, intai trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, lucru care ar trebui sa se intample cat mai curand. Nicolae Ciuca a sustinut ca pentru ca orice procent mai mare 11% impacteaza pe deficitul la bugetul de pensii.

Iata intrebarea adresata premierului, si raspunsul acestuia:

Reporter:

Ne mai puteti spune despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie? S-a stabilit un procent clar pana acum, pentru ca a fost discutat inclusiv despre o majorare de 5,1 % din ianuarie, iar ulterior sa se vina cu o a doua majorare. Luam in calcul acest lucru?

Nicolae Ciuca:

Am sa afirm ce am afirmat de fiecare data la aceasta intrebare si anume ca vom face in asa fel incat sa avem cat mai curand proiectul de buget pe anul viitor pe masa Guvernului. Este un proces diferit, pentru ca este pentru prima data cand realizam in tara noastra bugetul si in felul acesta bugetarea pe programe. De aceea, am temporizat un pic, am incetinit ritmul de realizare a proiectului de buget pentru anul viitor. Fiecare dintre ministere lucreaza sa isi alinieze toate procesele interne, astfel incat sa putem sa realizam aceasta bugetare pe programe, iar in ceea ce priveste procentul, am sa continui sa afirm ca el trebuie sa se incadreze in posibilitatile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru ca orice procent dincolo de 11% impacteaza pe deficitul la bugetul de pensii.

Mesajul lui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a pledat recent pentru cresterea pensiilor si salariilor. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie sa vina cu solutii in acest sens. Seful statului le-a spus jurnalistilor mesajul pe care l-a transmis liderilor coalitiei:
"Avand in vedere ca suntem in criza energetica, avem foarte multe probleme in economie, avem si o crestere economica, avem totusi o inflatie destul de mare, este corect, este rezonabil si este asteptat sa creasca si salariile si pensiile”.
Iohannis a declarat ca in conditiile in care inflatia a depasit 15%, nu i se pare rezonabil sa fie refuzata discutia pe cresterea salariilor si pensiilor. Presedintele a precizat ca nu oamenii simpli trebuie sa plateasca pentru aceste crize, iar Guvernul trebuie si va identifica solutii. In pofida crizelor multiple, Iohannis vede si o parte buna:
"Avem o crestere economica substantiala si, sigur, asta ne da speranta ca vom avea pe salarii si pensii o crestere care vine sa compenseze intr-o masura rezonabila cresterea preturilor si inflatia pe care o avem”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani