BNR, analiza pe economia Romaniei. Iata ce se intampla
Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a intocmit luni, 7 aprilie 2025, raportul cu privire la economia Romaniei. Se arata ca rata anuala a inflatiei a scazut in ianuarie 2025 la 4,95 la suta, de la 5,14 la suta in decembrie 2024, si a crescut in februarie la 5,02 la suta. Fata de finele anului trecut, ea s-a redus mai putin decat s-a anticipat, in conditiile in care scaderile de dinamica consemnate pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului I de preturile alimentelor, produselor din tutun si combustibililor au fost contrabalansate in buna masura de accelerarea cresterii preturilor energiei si a preturilor administrate.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat ( (masura a inflatiei de baza care elimina din calculul indicelui preturilor de consum-IPC total- o serie de preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula: cele administrate, volatile: legume, fructe, oua, combustibili), ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice-n.r.) si-a reluat descresterea in acest interval intr-un ritm vizibil mai alert, asa cum s-a previzionat, coborand la 5,0 la suta in februarie 2025, de la 5,6 la suta in decembrie 2024, in principal sub impactul efectelor de baza dezinflationiste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare si al scaderii dinamicii preturilor importurilor. Influente moderate de sens opus au continuat sa vina din majorarea cotatiilor unor marfuri agroalimentare, precum si din costurile salariale crescute, transferate cel putin partial, asupra unor preturi de consum, inclusiv pe fondul cotelor ridicate ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt.
Indicele preturilor
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut in februarie 2025 la 5,2 la suta, de la 5,5 la suta in decembrie 2024. Rata medie anuala a inflatiei IPC s‑a redus la 5,2 la suta in februarie 2025, de la 5,6 la suta in decembrie 2024. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in februarie 2025 la 5,5 la suta, de la 5,8 la suta in decembrie 2024.
Potrivit BNR, activitatea economica si-a accelerat peste asteptari cresterea in trimestrul IV 2024, la 0,8 la suta, de la 0,1 la suta in precedentele trei luni (variatie trimestriala), astfel incat excedentul de cerere agregata si-a incetinit probabil tendinta de restrangere in acest interval in raport cu previziunile.
“Fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a redus la 0,7 la suta in trimestrul IV 2024, de la 1,2 la suta in trimestrul anterior. Cresterea in termeni anuali a consumului gospodariilor populatiei a ramas totusi alerta in acest interval, temperandu-se doar usor in raport cu trimestrul III, in timp ce formarea bruta de capital fix a consemnat o ampla contractie in raport cu perioada similara a anului precedent.
Totodata, evolutia exportului net si-a marit impactul contractionist, in conditiile in care dinamica anuala a volumului importurilor de bunuri si servicii s-a reamplificat, iar cea a volumului exporturilor a continuat sa se adanceasca in teritoriul negativ. Deficitul comercial si-a incetinit totusi cresterea in termeni anuali si in acest trimestru - pe fondul ameliorarii semnificative a raportului de schimb -, insa deficitul de cont curent si-a accelerat-o puternic, data fiind si deteriorarea severa a balantelor veniturilor, inclusiv pe seama fluxurilor de fonduri europene de natura contului curent”, arata Banca Nationala.
Piata muncii
Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie si-a accelerat cresterea lunara in decembrie 2024 si in ianuarie 2025, iar rata somajului BIM s-a redus usor pe ansamblul primelor doua luni din acest an, dupa ce a urcat si s-a mentinut la o valoare medie de 5,7 la suta in semestrul II 2024. Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp s-au marit pe ansamblul trimestrului I 2025, dupa doua trimestre de descrestere, iar deficitul de forta de munca si-a corectat integral in acelasi interval scaderea pronuntata inregistrata in ultimul trimestru din 2024. Dinamica anuala a salariului brut nominal a continuat sa se reduca in ianuarie 2025, ramanand insa la un nivel de doua cifre, iar cea a costului unitar cu forta de munca din industrie s-a marit la 15,3 la suta in debutul acestui an, dupa ce s-a redus considerabil in trimestrul IV 2024.