Grid star
banci

BNR EMITE O NOUA BANCNOTA DIN 1 DECEMBRIE – Cat valoreaza. Mugur Isarescu va anunta public vineri

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie incepand cu 1 decembrie 2021 o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei.


Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu. Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.
Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Iata anuntul BNR:

“Incepand cu data de 1 decembrie 2021, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei. Noua bancnota va fi prezentata publicului intr-o conferinta de presa vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, sustinuta de Guvernatorul Bancii Nationale, dl. Mugur Isarescu.
Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu. Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca.
Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.
Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala ‘20 LEI DOUAZECI’, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente ‘BANCA NATIONALA A ROMANIEI’, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere ‘DOUAZECI LEI’, data punerii in circulatie ‘1 decembrie 2021’, valoarea nominala in cifre ‘20’.
Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente ‘BANCA NATIONALA A ROMANIEI’, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul ‘FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR’, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.

Elemente de siguranta

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei impreuna cu toate aceste elemente de siguranta vor fi prezentate in conferinta din 26 noiembrie.
Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Replica dupa bancnota din 1881

Totodata, incepand cu 1 decembrie 2021, Banca Nationala va lansa in circuitul numismatic replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881.
Detaliile privind replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 sunt prezentate in Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.
Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 30.000 bucati.
Pretul de vanzare al replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare”.
Lansarea in circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani