Grid star
banci

BNR MENTINE DOBANDA CHEIE LA 7% - Consiliul de Administratie al Bancii Centrale anunta ca rata anuala a inflatiei si-a accelerat peste asteptari scaderea: “In conditiile continuarii incetinirii cresterii preturilor alimentelor si energiei"

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR)a decis vineri, 12 ianuarie 2024, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 7% pe an, valoarea care se inregistreaza de luni bune, asa cum Lumea Banilor a anuntat cu doua zile in urma (click aici pentru a citi). Decizia este valabila pana in 13 februarie 2024, atunci cand va avea loc o noua sedinta pe aceasta tema.

Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie este “inghetata” de luni bune la 7%, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca. Si asta pentru ca de fiecare data cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Asta intrucat rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata. 

De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat:

-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;

-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

 

Analiza pe inflatie

 

Altfel, conform BNR, rata anuala a inflatiei si-a accelerat peste asteptari scaderea in primele doua luni ale trimestrului IV 2023, coborand la 6,72 la suta in noiembrie, de la 8,83 la suta in septembrie, in conditiile continuarii incetinirii cresterii preturilor alimentelor si energiei, precum si ca urmare a ieftinirii combustibililor, sub impactul diminuarii cotatiei titeiului.

In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa - n.r.) si-a accentuat trendul descendent mai mult decat s-a anticipat, reducandu-se la 9,1 la suta in noiembrie, de la 11,3 la suta in septembrie, pe fondul efectelor de baza dezinflationiste mai extinse, al descresterii cotatiilor marfurilor agroalimentare si al masurii de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar si in contextul scaderii dinamicii preturilor importurilor.

Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 6,9 la suta in luna noiembrie, de la 9,2 la suta in septembrie. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s‑au redus in noiembrie la 11,2 la suta si la 10,3 la suta, de la 12,6 la suta respectiv 11,4 la suta in septembrie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani