Grid star
eveniment

BUGETUL ALTERNATIV AL PSD – Cresterea salariilor, pensiilor si alocatiilor (Document)

In timp ce Guvernul condus de Florin Citu nu reuseste inca sa finalizeze bugetul si sa-l prezinte in Parlament, presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto), deputatul Alexandru Rafila, senatorul Stefan-Radu Oprea si deputatul Marius Constantin Budai au prezentat propunerea de buget alternativ a Partidului Social Democrat.

Potrivit documentului, social-democratii isi propun ca de la 1 martie 2021 valoarea punctului de pensie sa ajunga la 1.775 lei si de la 1 septembrie sa ajunga la valoarea de 1.875 lei, in tandem cu cresterea alocatiilor, dar si cresterea pensiilor si salariilor profesorilor.

Marcel Ciolacu a declarat ca social democratii au elaborat o propunere de buget de stat deoarece au vrut ca populatia sa cunoasca alternativa la austeritatea propusa de actualul Guvern:

„Am fost intrebati care este scopul acestui buget alternativ, de ce am depus acest efort sa-l construim si sa-l prezentam, poate, pe buna dreptate, pentru ca nu avem in acest moment majoritatea parlamentara ca sa trecem acest buget prin Parlamentul Romaniei. Stiu ca pare ciudat, dar este pentru prima oara in cei 30 de ani cand partidul de opozitie vine in fata presei si a cetatenilor cu o propunere de buget alternativ.

Noi consideram ca cetatenii trebuie sa cunoasca adevarul, sa stie care este alternativa la austeritatea propusa de aceasta guvernare. Consideram ca oamenii nu ne-au votat doar sa criticam actuala guvernare, oamenii ne-au votat sa venim si cu solutii, iar noi punem astazi in dezbatere publica solutiile concrete pentru cresterea nivelului de trai al cetatenilor. Chiar invitam Guvernul sa ne plagieze, nu avem nicio problema, nu ar fi nici pentru prima oara cand copiaza anumite solutii de la PSD, dar, daca sunt in interesul romanilor, chiar nu ne deranjeaza cu nimic”.

Finantarea sanatatii

Alexandru Rafila a declarat ca PSD propune, in bugetul alternativ pe 2021, constituirea unui fond de 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei de COVID-19:

„Noi am incercat sa gandim o finantare a sanatatii din Romania incat sustenabilitatea sa fie asigurata, iar ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, inclusiv din punct de vedere al evolutiei acestei pandemii, pentru ca este imprevizibil, vedeti lucrul acesta se intampla in toata Europa si se intampla in toata lumea, deci Romania nu poate sa fie in afara acestei evolutii, atunci incercam sa cream mecanismele prin care socurile care pot aparea in continuare sa poata sa fie absorbite si lumea sa aiba in continuare sau sa aiba de data aceasta un acces corespunzator, echitabil la servicii de sanatate.

Locuri de munca

Stefan-Radu Oprea a precizat ca pentru 2021 PSD propune finantarea de la buget a programelor prioritare Start-up Nation III, „Fabricat in Romania”, a schemei de ajutor de stat pentru crearea de locuri de munca, a programului „Restart rural” si a celui pentru investitiile mari:

„De cate ori PSD a fost la guvernare a stiut sa guverneze cu pricepere. Din pacate pentru noi, de fiecare data a trebuit sa muncim foarte mult ca sa recuperam si sa reparam ceea ce au stricat ca intotdeauna guvernarile de dreapta. Am aflat de la ei mereu ca nu se poate si vrem sa aratam ca se poate”.

Majorarea punctului de pensie

Marius Budai a anuntat ca PSD propune majorarea punctului de pensie in 2021 la 1.775 lei din martie si la 1.875 lei din septembrie.

„Inghetarea salariilor bugetarilor, amanarea cresterii pensiilor si alocatiilor credem ca sunt contraproductive. Aceste masuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumparare ale cetatenilor si vor scadea, astfel, cererea agregata si va intarzia revenirea economica.

De aceea, suntem convinsi ca un Guvern trebuie sa respecte legile in vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie sa ajunga la 1.775 lei si de la 1 septembrie sa ajunga la valoarea de 1.875 lei, in tandem cu cresterea alocatiilor, dar si cresterea pensiilor si salariilor profesorilor”.

*Cititi aici bugetul alternativ al PSD

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani