Grid star
eveniment

BURSELE STUDENTILOR, INDEXATE CU RATA INFLATIEI – Proiectul pentru modificarea si completarea Legii invatamantului superior pentru majorarea burselor studentilor odata cu cresterea inflatiei: „Studentii sunt obligati sa se indatoreze la banci, fie si pent

Se cere indexarea burselor studentilor cu rata inflatiei. In acest sens a fost depus in Senat un proiect de lege semnat de zeci de parlamentari, printre care PSD si USR. Este vorba despre  modificarea si completarea Legii invatamantului superior nr. 199 din 4 iulie 2023.

Potrivit expunerii de motive, in prezent nu este reglementata o corelatie intre cuantumul burselor acordate studentilor si rata inflatiei. Iar sursele de venit ale studentilor, adica bursele acordate de institutiile de invatamant superior raman in cuantum fix, fara a fi reglementate posibilitati de majorare.

Initiatorii arata ca posibilitatea de majorare a burselor pentru studenti nu face decat sa coreleze in mod realist acest venit, uneori singurul venit, cu nevoile actuale pe care le are un tanar care studiaza la facultate. Asta intrucat o suma fixa care nu poate suferi modificari, respectiv cresteri, devine insuficienta si nu ofera posibilitatea studentilor de a-si acoperi cheltuielile curente: "Asa cum relateaza si presa, studentii sunt obligati sa se indatoreze la banci, fie si pentru a plati doar chiria in camine particulare, pentru ca problema locurilor de cazare este si ea inca nesolutionata. In Bucuresti, spre exemplu, chiriile sunt cuprinse intre 450 si 650 de euro pe luna. La aceste probleme se adauga si grija financiara legata de transportul studentilor, care nu este gratuit in toate orasele”.

In expunerea de motive se face referire si la costurile pe care trebuie sa le suporte un student: 2.500 de lei. Bani pe care nu ii poate suporta familia, iar studentul, daca nu munceste, nu are de unde sa-i obtina decat din bursa. Un tanar care are cursuri in fiecare zi nu mai are optiunea de a se angaja, prin urmare, bursa devine singurul venit pe care se bazeaza, precizeaza initiatori. Acestia mai invoca drept argumente pentru adoptarea proiectului faptul ca unele universitati au hotarat sa mareasca taxele de cazare in camine, costurile fiind intre 150 si 300 de lei pe luna. 

Ordinul ministrului Educatiei pentru cresterea burselor

Amintim ca, luna trecuta, minsterul Educatiei a decis cresterea cuantumul minim al bursei sociale: de la 580 de lei la 900 de lei. Ordinul stabileste si cresterea cuantumului bursei de doctoranti de la 1.700/1.950 de lei la 3.200 de lei. Totodata, bursa de studiu pentru licenta didactica cu dubla specializare, respectiv pentru masterat didactic, a fost stabilita la 3.158 lei.

Sunt reglementari si cu privire la acordarea de burse de excelenta olimpica internationala studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat inmatriculati in anul I licenta care au obtinut premiile I, II sau III la olimpiadele scolare internationale.

Valoarea este:

–3.300 de lei pentru premiul I;

-2.475 de lei pentru premiul al II-lea;

-1.650 pentru premiul al III-lea.

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii invatamantului superior

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani