Grid star
eveniment

PROGRAMUL RABLA, PE MASA GUVERNULUI – Apare Rabla pentru Flote. Sume mai mari alocate de la buget (Document)

Guvernul Ciuca a luat act de Nota privind modul in care poate fi continuat Programul "Rabla”, dar si posibilitati pentru imbunatatirea programelor la nivelul ministerului Mediului. Printre noutati se numara si Rabla pentru Flote.

Potrivit documentului, Administratia Fondului pentru Mediu deruleaza inca din 2005 programul Rabla Clasic si din 2016 programul Rabla Plus. De la demararea acestor programe, interesul publicului beneficiar a crescut considerabil, fapt ce a determinat continuarea acestora inclusiv in 2023. In acest sens, in propunerea Bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu au fost alocate sume mai mari decat in anii precedenti, respectiv 560.000 mii lei pentru Rabla Clasic si 780.000 mii lei pentru Rabla Plus.

Modificarile

Totodata, Administratia Fondului pentru Mediu are in elaborare modificarea ghidurilor de finantare, iar printre cele mai importante aspecte se numara:
-cresterea primei de casare la 9.000 lei in cazul predarii unui autovehicul uzat si la 10.000 lei in cazul predarii a doua autovehicule uzate;
-eliminarea conditiei de a casa o rabla in schimbul achizitionarii unui autovehicul nou, pentru institutii publice (modificare valabila pentru ambele programe);
-eliminarea posibilitatii de a anula Notele de inscriere;
-stabilirea cuantumului maxim de 75.000 Euro (TVA inclus) pentru achizitionarea unui autovehicul electric;
-a fost marita valoarea ecotichetului pentru institutii publice la 120.000 lei pentru Rabla Plus.

Rabla local

Administratia Fondului pentru Mediu va demara Programul Rabla local dupa aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2023. In vederea derularii acestui program, propunerea din Bugetul de venituri si cheltuieli este in valoare de 240.000 mii lei. Obiectul Programului consta in finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu, acordata pentru autovehiculul uzat avand o vechime egala sau mai mare de 15 ani de la anul fabricatiei, in schimbul predarii acestuia spre casare. Prin derularea acestui program se preconizeaza casarea unui numar de 100.000 autovehicule uzate.

Rabla pentru Flote

Administratia Fondului pentru Mediu face demersuri pentru lansarea unui program prin care sa incurajeze achizitia de autovehicule electrice noi pentru companiile care detin flote de masini. In acest sens, Administratia Fondului pentru Mediu are in elaborare o schema de ajutor de stat prin care se doreste incurajarea achizitiei de autovehicule electrice noi, cu o valoare de peste 200.000 euro, de catre operatorii economici. Ulterior aprobarii schemei, Administratia Fondului pentru Mediu va redacta un proiect de ghid. In vederea derularii acestui program. Propunerea pentru 2023 este de 250.000 mii lei.

*Cititi aici nota

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani