Grid star
eveniment

EXCLUSIV: INGHETAREA SALARIILOR BUGETARILOR – Citu spune in conferinta ca este o recomandare, dar documentul semnat de el arata ca este obligatorie (Document)

Premierul Florin Citu, prins pe picior gresit in ceea ce priveste inghetarea salariilor bugetarilor daca datoria publica ajunge la 50%. Una spune in conferinta de presa, alta intr-un document oficial semnat in calitate de ministru interimar al Finantelor.

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 47,9% din PIB si este posibil sa treaca de 50%. Daca se va intampla acest lucru, potrivit Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, salariile bugetarilor se ingheata. Acestea au fost insa deja inghetate la inceputul anului.
In fata presei insa, in 21 iulie 2021, Florin Citu a sustinut ca „este o recomandare, nu este o lege, vom vedea ce se va intampla atunci”.
Surpriza, insa, cand vine vorba de un document oficial semnat de premier, de aceasta data in calitate de ministru-interimar la Finante.
Este vorba despre Raportul privind datoria publica guvernamentala care va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri, 28 iulie 20201, si in care se arata ca salariile se ingheata daca datoria publica ajunge la 50% sau se depaseste. Potrivit Legii 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara,
Fara sa fie o recomandare, asa cum a sustinut premierul.

Inghetarea salariilor

Astfel, la capitolul Justificarea cresterii datoriei publice la 31 decembrie 2020 peste limita de 45% din PIB si propuneri de masuri pentru mentinerea acestui indicator la un nivel sustenabil se arata ca „"Daca datoria publica este cuprinsa intre 50% - 55% din PIB: Se propune un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in PIB, care cuprinde, fara a se limita la acestea si masuri privind inghetarea cheltuielilor totale, respectiv a salariilor din sectorul public” (facsimil).

Iata pasajul din raport:

"Justificarea cresterii datoriei publice la 31 decembrie 2020 peste limita de 45% din PIB si propuneri de masuri pentru mentinerea acestui indicator la un nivel sustenabil

Prezentul capitol este elaborat in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, avand in vedere nivelul datoriei guvernamentale conform metodologiei UE de 47,3% din PIB inregistrat la sfarsitul anului 2020 care depaseste pragul de 45% din PIB prevazut in cadrul legal mentionat.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal bugetara, prin care s-au implementat prevederile Directivei 85/2011 si ale Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, in scopul mentinerii datoriei guvernamentale la un nivel sustenabil s-au introdus urmatoarele praguri si plafoane privind ponderea datoriei publice in PIB, corelat cu masurile ce trebuie realizate pentru asigurarea sustenabilitatii datoriie publice:


a) Introducerea unei reguli fiscale numerice privind datoria publica, respectiv:

Datoria publica conform metodologiei Uniunii Europene nu va depasi 60% din PIB;

-In cazul in care raportul dintre datoria publica conform metodologiei Uniunii Europene si PIB depaseste valoarea de referinta de 60% din PIB, datoria publica se va reduce cu o rata medie de 5 la suta pe an, ca medie anuala pe o perioada de 3 ani.

b) Introducerea unor praguri intermediare prudentiale pentru datoria publica, inclusiv masuri automate in cazul depasirii acestora:

-Daca datoria publica este cuprinsa intre 45% - 50% din PIB: Ministerul Finantelor prezinta Guvernului un raport privind justificarea cresterii datoriei cu propuneri pentru mentinerea acestui indicator la un nivel sustenabil;

-Daca datoria publica este cuprinsa intre 50% - 55% din PIB: Se propune un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in PIB, care cuprinde, fara a se limita la acestea si masuri privind inghetarea cheltuielilor totale respectiv a salariilor din sectorul public”.

*Cititi aici documentul semnat de Florin Citu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani