Grid star
eveniment

23,8 MILIOANE LEI PENTRU INSTITUTUL CLINIC FUNDENI – Banii sunt alocati prin Programul Operational de Sanatate 2021 – 2027

Sanatatea are prioritate cu sau fara covid. In acest sens, recent au fost alocate 23,8 milioane lei pentru Institutul Clinic Fundeni. Banii sunt alocati de catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in cadrul Programului Operational de Sanatate (POS) 2021 – 2027.

Mai exact, in data de 5 noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finantare prin intermediul POS, in valoare de 23,8 milioane lei. Acesta este dedicat cresterii numarului de persoane care beneficiaza de programe de sanatate si de servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru principalele patologii, potrivit unui comunicat emis de MFE, joi 5 noiembrie 2020.

Urmare a semnarii contractului, 50.000 de persoane din grupa de varsta 50 - 74 ani urmeaza sa beneficieze de programele de screening, pentru a putea sa previna acest tip de cancer. Sunt vizate, in principal, persoanele din zonele unde asistenta medicala si ingrijirile sunt deficitare, cu morbiditate si mortalitate ridicate.

Iata ce a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene:

Evenimentul de astazi marcheaza in fapt un lucru deosebit de important prin care dezvoltam Romania: preventia medicala va avea un rol deosebit de important in Programul Operational de Sanatate 2021 - 2027, in cadrul caruia au fost alocate 775 de milioane de euro pentru programele nationale, inclusiv pentru testarea a 50.000 de romani cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani, pentru 11 tipuri diferite de afectiuni, dintre care cele colorectale si colouterine reprezinta principalele tipuri de risc la noi in tara.

Suplimentar alocarii istorice de 4,2 miliarde de euro din POS, am prevazut alte 100 de milioane de euro din Programul National de Relansare si Rezilienta (PNRR) pentru dezvoltarea unor terapii celulare sau chirurgii bilopancreatice de care va beneficia inclusiv Institutul Clinic Fundeni.

In total, din actuala perioada de programare, din viitorul POS 2021 - 2027 si din PNRR cumulat, peste 7 miliarde de euro sunt investiti in modernizarea profunda a sistemului de sanatate, un domeniu de care beneficiaza toti romanii!

Acesti bani investiti in dotarea cu echipamente de ultima generatie, in formarea profesionala moderna a cadrelor medicale si de suport, precum si in constructia de spitale cum sunt cele 3 regionale care au 2.500 de paturi si beneficiaza de o investitie de 1,16 miliarde de euro, va schimba in profunzime atat sistemul, cat si mentalitatile. Premisele au fost deja lansate!”

* Cititi aici comunicatul integral emis de MFE

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani