Grid star
eveniment

NICIO NOUTATE: CRESC PRETURILE – Domeniile in care se asteapta o marire accentuata (Document)

Managerii estimeaza o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul. Se mai asteapta crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si constructii, si relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si servicii.

Potrivit Institutului National de Statistica, in cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor se vorinregistra cele mai mare cresteri (solduri conjuncturale +34%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +42%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna februarie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +52%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural 0%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +43%).

Servicii

Conform estimarilor din luna februarie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). De asemenea, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +30%).

*Datele INS

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani