Grid star
eveniment

SPOR LA SALARIU PENTRU LUCRATORII DIN SERVICII – Parlamentul da 25% in plus pentru personalul din sistemul de securitate nationala (Documente)

Lucratorii din serviciile secrete vor beneficia de un spor de 25% la salariu. Acesta se va aplica personalului care ocupa functii cu acces la informatii clasificate din clasa secret de stat.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat marti, 30 iunie 2020, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Anexei nr. VI a Legii-cadru nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Proiectul de lege, vechi din iunie 2018, a fost adoptat cu 184 de voturi “pentru”, 93 “impotriva” si o abtinere.

Initial proiectul de lege prevedea urmatoarele:

La Anexa nr. VI, dupa art. 15 se introduce un nou articol, art. 15/1 cu urmatorul continut:

Art. 15/1 – Personalul care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate secret de stat beneficiaza de o majorare a salariului de baza/soldei de functie cu pana la 25%, in conditiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”.

In expunerea de motive, initiatorii proiectului (senatorul PSD Serban Nicolae, deputatul PSD Mihai Weber si deputatul ALDE Marius Gheorghe Surgent) invocau existenta unor omisiuni in ceea ce priveste personalul indreptatit sa beneficieze de respectivul spor:

Sporul pentru gestionarea datelor si informatiilor clasificate, reglementat in cadrul Anexei nr. VIII pentru personalul Consiliului Concurentei (15%), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (15%), Agentiei Nationale pentru Integritate (15%), Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (25%) si Curtii de Conturi (25%), nu este prevazut si in cadrul Anexei nr. VI, dedicate familiei ocupationale 'Aparare, ordine publica si securitate nationala', desi institutiile SNA emit si gestioneaza informatii clasificate secret de stat, fiind, potrivit legii pentru protectia informatiilor clasificate, chiar autoritati desemnate de securitate, cu atributii in coordonarea si controlul masurilor privind protectia informatiilor clasificate, inclusiv la nivelul autoritatilor mai sus mentionate.

O evaluare minima a legislatiei incidente in materia protectiei informatiilor clasificate, respectiv Legea nr. 182/2002 si HG nr. 585/2002, releva inclusiv ca tocmai institutiile SNA emitente ale informatiilor secret de stat, astfel cum sunt exhaustiv prevazute de art. 17 din Lege, nu sunt indreptatite sa beneficieze de dreptul aferent gestionarii informatiilor clasificate. In schimb, acest drept este recunoscut de Legea salarizarii altor institutii, si asa aleatoriu alese dintre toate cele care in indeplinirea atributiilor functionale iau contact cu informatii din categoria celor prevazute la art. 17”.

Respins de Senat, proiectul a fost adoptat cu amendamente in Camera

Proiectul de lege a fost respins de Senat in 24 octombrie 2018, insa el a fost adoptat marti, 30 iunie 2020, dar nu in forma initiatorilor. Mai exact, au fost depuse trei amendamente de catre deputatul PSD Adrian Solomon, fiind realizata o indicare exacta a categoriilor care vorb benefica de sporul de 25%. Printre ele, sistemul de securitate nationala. Ceea ce inseamna ca de acest spor vor avea parte lucratorii SRI, SIE si ai celorlalte servicii secrete, care ocupa functii cu acces la informatii clasificate.

Iata forma proiectului iesit din Camera Deputatilor, dupa adoptarea amendamentelor:

“Art.15 1. – Personalul militar, politistii, politistii de penitenciare, precum si personalul civil din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate din clasa secret de stat beneficiaza de un spor la salariul de baza/solda de functie de pana la 25%, in conditiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.

(2) Categoriile de personal si marimea concreta a sporului prevazut la alin.(1) se stabilesc in functie de locul de munca si certificatul/avizul de securitate detinut, obtinut potrivit legii, precum si de nivelul de secretizare al informatiilor la care persoana are acces.

(3) Sporul prevazut la alin.(1) si indemnizatia prevazuta la art.18 nu se pot acorda cumulat aceleiasi persoane”.

* Cititi aici forma initiala a proiectului

* Cititi aici expunerea de motive

* Cititi aici amendamentele adoptate de Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani