Grid star
eveniment

AVIZ PENTRU TAXE PLAFONATE – Presedintele Consiliului Economic si Social a semnat pentru ca studentii sa plateasca aceeasi suma pe tot parcursul facultatii (Document)

Consiliul Economic si Social condus de Bogdan Simion a avizat favorabil proiectul pentru modificarea Legii 199/2023 privind invatamantul superior. Proiectul prevede ca studentii admisi pe locurile cu taxa sa plateasca aceeasi suma pe tot parcursul facultatii. Daca initiativa legislativa va fi aprobata, majorarea pe toata perioada facultatii va fi interzisa.

Potrivit expunerii de motive, in 5 iulie 2023 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea invatamantului superior 199/2023. Potrivit actualelor dispozitii ale acestui act normativ, viitorii studenti care doresc sa acceseze cursurile unei facultati sunt plasati intr-o pozitie de inferioritate fata de facultate in ceea ce priveste cuantumul taxei si posibilitatea modificarii acestui cuantum in mod unilateral de catre institutia de invatamant.

Se arata ca inainte de admitere, facultatile publica o oferta de scolarizare care cuprinde cuantumul taxei, iar studentul, daca apreciaza ca aceasta este una pe care o poate onora, o accepta prin incheierea contractului de scolarizare. Insa, din momentul incheierii contractului de scolarizare, studentul se afla intr-o pozitie de inferioritate, intrucat institutia poate modifica oricand si in mod unilateral continutul contractului de scolarizare in ceea ce priveste cuantumul taxei.

Lipsuri materiale

Potrivit initiatorilor, iluzia existentei unui veritabil drept de optiune este una evidenta, avand in vedere toate dificultatile pe care le-ar impune transferul la o alta institutie de invatamant superior care ar putea, de asemenea, majora in mod repetat si unilateral cuantumul taxei de scolarizare:

Majorarea taxelor in timpul anului de studiu, ca decizie exclusiv a universitatilor are ca efect cresterea abandonului universitar, scaderea motivatiei de a continua studiile si, din cauza lipsurilor materiale, studentii sunt nevoiti sa isi restructureze cheltuielile, ceea ce le ingreuneaza conditiile de trai din timpul facultatii”.

Iata avizul CES:

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani