Grid star
camere de comert

CCIR A ORGANIZAT PRIMUL FORUM DE AFACERI ROMANIA-PAKISTAN – Promovarea schimburilor comerciale

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in colaborare cu Ambasada Republicii Islamice Pakistan in Romania, a organizat miercuri, 3 februarie 2020, “Forumul de afaceri online Romania – Pakistan” avand ca principal obiectiv promovarea schimburilor comerciale bilaterale.

In acest sens, a fost organizata o sesiune de “match-making” intre companiile participante din cele doua tari, sub forma unor paneluri distincte, in functie de domeniul de activitate, si anume:

-industria usoara (textile), masini si echipamente (inclusiv masini agricole si piese auto);

-industria alimentara (inclusiv legume, fructe si cereale) si industria extractiva (resurse minerale neenergetice):

“CCIR este onorata sa organizeze primul forum economic dintre Romania si Pakistan, cele doua state avand o relatie de prietenie indelungata. Acest forum reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste intarirea relatiilor economice, relatii cu un potential imens de crestere. CCIR este membru activ al ICC si Eurochambre, colaborand cu mai mult de 170 de entitati comerciale din lumea intreaga. Astfel, putem facilita dialogul direct dintre comunitatile de afaceri, lucru de care poate beneficia si mediul de business pakistanez.

De asemenea, din punct de vedere logistic, Portul Constanta poate fi un hub comercial pentru Pakistan, prin facilitarea rutelor catre Uniunea Europeana si nu numai. Este o alternativa extrem de competitiva din punct de vedere al costurilor, marfurile putand fi tranzitate foarte usor pe Dunare in statele Europei Centrale sau de Vest. Canalul Dunare-Rinn reprezinta, totodata, o ruta directa intre Marea Neagra si Marea Nordului si chiar Oceanul Atlantic”, a declarat Lazar Comanescu, consilierul presedintelui CCIR pe probleme externe, in adresarea catre participanti a mesajului presedintelui CCIR Mihai Daraban.

20 ani de relatii comerciale

Referindu-se la importanta stabilirii unei relatii directe cu mediul de afaceri pakistanez, Aurelian Gogulescu, vicepresedinte CCIR si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Prahova (CCI Prahova), a subliniat urmatoarele:

„Relatiile comerciale dintre CCI Prahova si Republica Islamica Pakistan au fost stabilite inca din anul 2000. In cei peste 20 de ani care au trecut de atunci, schimburile comerciale dintre oamenii de afaceri pakistanezi si cei din Prahova au crescut constant. Astfel, la nivelul anului 2019, putem vorbi de o valoare totala a schimburilor comerciale de peste 400 de mii de euro, dintre care 318 de mii de euro reprezinta exporturile. Totodata, pe primele 9 luni ale anului 2020, valoarea schimburilor comerciale depasise 510 mii euro, iar in ceea ce priveste exporturile se inregistra o crestere de 55%”.

Mesajul ambasadorului Pakistanului

Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan in Romania, Zafar Iqbar, a declarat ca Romania si Pakistan au o indelungata relatie de prietenie si colaborare, specialistii romani din anii 70-80 fiind aceia care au pus bazele industriei pakistaneze:

“Devine, astfel, aproape o datorie sa ne dublam eforturile in ceea ce priveste cresterea volumului de schimburi comerciale bilateral. Datorita pozitionarii, Pakistanul poate sa reprezinte o poarta de acces pentru companiile romanesti care doresc sa patrunda pe pietele din Asia de Sud, Asia Centrala, Orientul Mijlociu sau China. De asemenea, Romania poate fi la fel de importanta pentru companiile pakistaneze care doresc sa se conecteze cu Europa, mai ales prin facilitatile oferite de Portul Constanta. Astfel, ambele comunitati de afaceri pot beneficia reciproc de aceste avantaje si pot obtine o crestere sustinuta a profitului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani