Grid star
camere de comert

PROIECT PENTRU ROMANIA – Cea mai mare dezvoltare mixta din Europa, la Romexpo

Unul din cele mai mari proiecte din Romania, si chiar din Europa, se va dezvolta la Romexpo, acolo unde Camera de Comert si Industrie a Romaniei a gandit ceva revolutionar.

Iar pentru ca s-a speculat mult in legatura cu acest proiect, presedintele CCIR Mihai Daraban (foto) lamureste lucrurile.

La Romexpo va fi primul Muzeu de Arta din Romania dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brancusi. Totodata, pavilionul central va fi reconfigurat in Sala multifunctionala "George Enescu", oferind Capitalei un spatiu artistic la standarde internationale, care sa stimuleze potentialul mediului cultural contemporan si care, prin evenimentele gazduite, sa devina o atractie pentru publicul de entertainment inclusiv din afara tarii.

Centrul Expozitional Romexpo se va deschide spre comunitate, prin intermediul unei succesiuni de atractii publice: parc central, gradini inierbate, arbori maturi si vegetatie luxurianta, alei de promenada, esplanada si piatete. Noul parc, care va ocupa 30% din suprafata proiectului, va face o legatura directa cu Parcul Regele Mihai I al Romaniei si va realiza o conexiune verde de la Piata Charles de Gaulle pana in inima proiectului.

Propunerea de revitalizare urbana include si cel mai puternic pol de business din tara, construit in conformitate cu principiile pentru "cladiri verzi", care va contribui la consolidarea atractivitatii investitionale si la sustenabilitatea economica. Componenta office va concentra principalele companii multinationale din segmentul tech si nu numai si va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de munca, o infuzie a capitalului uman care permite retentia tinerelor talente.

Totodata, alte 2.000 de locuri de munca sunt estimate pentru perioada constructiei. multifunctionala "George Enescu", oferind Capitalei un spatiu artistic la sta internationale, care sa stimuleze potentialul mediului cultural contemporan si care, prin evenimentele gazduite, sa devina o atractie pentru publicul de entertainment inclusiv din afara tarii.

Presedintele CCIR face lumina


Cu toate acestea, au existat diverse speculatii cu privire la terenul de la Romexpo, la faptul ca ar putea fi vandut, dar si altele. Tocmai din aceasta cauza, presedintele CCIR Mihai Daraban a tinut sa lamureasca lucrurile. Daraban a dezvaluit cum a ajuns terenul in posesia Camerei de Comert:

“Legea pentru trecerea terenului in proprietatea CCIR este constitutionala”.

Potrivit sefului CCIR, Romexpo este o societate unde Camera de Comert are 92% din actiuni. Mihai Daraban arata ca tot ce este deasupra terenului, suprafete betonate si cladiri, sunt proprietate a societatii Romexpo: “Eliminam discutia cum ca acel teren ar fi loc viran”.

Presedintele Camerei de Comert a tinut sa mai adauge ca institutia pe care o conduce nu isi doreste un proiect imobiliar, ci un puternic pol de business pentru Romania.

Iata o parte din declaratiile facute de presedintele CCIR, interviul integral fiind atasat la finalul articolului:

“De mai multi ani am monitorizat industria targurilor si expozitiilor, atat national, regional si la nivel european. Exista o tendinta de scadere a acestor manifestari pe fondul aparitiei comertuilui electronic. Acum cativa ani ne-am gandit ca exista o solutie ca zona Romexpo sa devina altceva, dar ramanand cu specificul de targuri si expozitii. Ne-am gandit si la veniturile CCIR, pentru ca trebuie sa fim pragmatici. Am tinut sa dezvoltam acea zona si in contextul dezvoltarii urbane, pentru ca avem in lege si statut inclusiv dezvoltari urbane durabile. Am facut un sondaj, am avut si criterii cu privire la investitor, de preferinta roman. Am ajuns la concluzia ca pe acel teren trebuie sa venim cu o investitie de rasunet pentu tot Bucurestiul. Sa fie un oras in oras. (...)

S-a mers pe celebra cenzura prin omisiune. Sa se stie faptul ca acel teren apartine de Camera de Comert inca 33 de ani de acum incolo. A fost dat printr-o hotarare de Guvern inca din 2004. In 2010, Guvernul de atunci a incercat sa revoce acea Hotarare, dar definitiv si irevocabil am castigat la Inalta Curte. Hotararea initiala a fost pe 49 de ani, dar au trecut deja ceva ani si din acest moment mai sunt 33 de ani. Terenul nu este de vanzare, nu avem voie sa-l vindem.

Romexpo este o societate unde Camera de Comert are 92% din actiuni. Tot ce este deasupra terenului, suprafete betonate si cladiri, sunt proprietate a societatii Romexpo. Eliminam discutia cum ca acel teren ar fi loc viran. Sa se inteleaga foarte bine. Terenul ramane in continuare la Camera de Comert inca 33 de ani.

S-au facut speculatii ca o sa parcelam terenul, o sa-l vindem pe bucati. Lucrurile sunt foarte clare. I-am schimbat destinatia ca sa devina bancabil. Pentru ca in forma actuala nu poti sa accesezi finantari de sute de milioane de euro (…).

Legea pentru trecerea terenului in proprietatea CCIR este constitutionala. Camera de Comert nu isi doreste un proiect imobiliar, ci un puternic pol de business pentru Romania. Vor fi sute de societati comerciale care vor activa acolo. Venim in sprijinul agentilor economici din Romania”.

https://www.youtube.com/watch?v=riR3a6bWv_4&feature=emb_logo

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani