Grid star
litigii

CCR a desfiintat un abuz impotriva angajatilor care dureaza inca din 2021. Guvernul Citu a dat OUG sub pretextul pandemiei

Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat miercuri, 10 aprilie 2024, un abuz impotriva angajatilor care dureaza inca din 2021.

Mai exact, CCR a declarat neconstitutionala intreaga OUG nr. 37/2021, prin care guvernul Florin Citu a modificat Codul muncii, in sensul eliminarii obligativitatii ca patronii microintreprinderilor sa-si informeze salariatii de fisa postului. In schimb, potrivit ordonantei de urgenta, angajatorii pot comunica aceste documente doar la cererea angajatilor.

De asemenea, tot in cazul microintreprinderilor, actul normativ a exclus membrii de sindicat si reprezentantii salariatilor de la consultarea pentru intocmirea regulamentului intern.

Procedand astfel, Guvernul a creat o discriminare impotriva salariatilor de la microintreprinderi in raport cu angajatii celorlalte tipuri de firme, incalcandu-le dreptul la protectia sociala a muncii, ocrotit de art. 41 alin. 2 din Constitutia Romaniei: „Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege”.

Dosarul zace la CCR de doi ani

Exceptia a fost ridicata in dosarul nr. 5811/2/2021 de la Curtea de Apel Bucuresti, format dupa ce Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate Phoenix a chemat in judecata Guvernul Romaniei. In 6 iunie 2022, judecatoarea CAB Oana-Elena Pelin a dispus sesizarea CCR, suspendand judecarea cauzei pana la pronuntarea instantei de contencios constitutional.

Redam minuta CAB:

Respinge exceptia netimbrarii, nulitatii si inadmisibilitatii formularii cererii de chemare in judecata. Sesizeaza Curtea constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate invocate. Suspenda cauza pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate. Cu drept de recurs in privinta suspendarii pe toata durata acesteia, depus la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea la dispozitie a solutiei prin mijlocirea grefei instantei, azi, 06.06.2022”.

Iata comunicatul CCR:

In sedinta din data de 10 aprilie 2024, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, a decis: (…) Cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale. In esenta, Curtea a constatat ca, urmare a modificarilor legislative aduse Codului Muncii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2021 – act normativ in prezent abrogat prin Legea nr.275/2022 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii –, angajatii microintreprinderilor au fost lipsiti, in mod nejustificat si discriminatoriu, atat de dreptul de a fi informati cu privire la atributiile inscrise in fisa postului, cat si de dreptul de a fi consultati la intocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la masuri de protectie sociala a muncii, garantate de art.41 alin.(2) din Constitutie. (…)

Deciziile sunt definitive si general obligatorii.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Redam articolul unic din OUG 37/2021 (am subliniat pasajele adaugate):

Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare – se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 17, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia fisei postului pentru salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care specificarea atributiilor postului se poate face verbal.

2. La articolul 17, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:

(4^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), la solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa ii comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului.

3. La articolul 119, alineatul (2) se modifica si va avea cu urmatorul cuprins:

(2) Pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

4. Articolul 241 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 241

Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani