CEC BANK A PRIMIT VESTEA DE LA AGENTIA DE EVALUARE FITCH RATINGS – Planul bancii cu capital de stat
CEC Bank, institutie cu capital de stat, obtine pentru prima data un rating din partea Fitch Ratings – una dintre agentiile internationale de profil de top. In urma evaluarii, CEC Bank a obtinut ratingul de emitent BB. CEC Bank anunta ca are in plan accesarea pietelor de capital prin emisiuni de obligatiuni subordonate.
Potrivit bancii, ratingul reflecta pozitia financiara solida, nivelul bun de lichiditate si modelul de afaceri sustenabil, in conditiile in care institutia isi sustine activitatea in principal pe baza surselor atrase de la clientii nebancari si are cea mai mare retea teritoriala din tara, cu o pondere de peste 25% in totalul unitatilor bancare din Romania.
”Obtinerea ratingului Fitch este un semnal ca banca are un profil financiar solid si se conformeaza bunelor practici de guvernanta corporativa si transparenta. Ratingul din partea unei agentii internationale este un pas necesar, in contextul in care CEC Bank are in plan accesarea pietelor de capital prin emisiuni de obligatiuni subordonate. Vrem sa ne diversificam sursele de finantare si pentru a sustine cresterea si consolidarea pozitiei pe piata si credem ca instrumentele pe care le vom lansa vor crea noi oportunitati pentru investitori”, A declaraT Bogdan Neacsu, directorul CEC Bank.
Profitul bancii
Profitul net al CEC Bank s-a ridicat, in 2021, la 355 de milioane de lei (estimat, in curs de auditare), in crestere fata de 337,7 milioane lei in 2020. Veniturile nete din dobanzi au insumat 1,1 miliarde de lei si au ramas stabile comparativ cu anul trecut, in conditiile in care, in primele noua luni ale lui 2021, pe piata bancara, ratele s-au aflat la un nivel minim istoric, iar tendinta de crestere a dobanzilor a inceput sa se manifeste abia din trimestrul al patrulea. Veniturile nete din comisioane au continuat sa creasca sustinut – cu 11,4%, pana la 297,5 milioane de lei, in linie cu strategia bancii de a-si diversifica sursele de venit.
Creditele acordate, in crestere
Potrivit CEC Bank, in ciuda pandemiei si a diferitelor masuri de restrictie, activitatea economica a fost intensa in 2021 si s-a reflectat si la nivelul cererii de credite. Portofoliul total de credite acordate clientelei nebancare (sold bilantier) a crescut cu 17% anul trecut (peste media pietei – 14,8%), pana la 26,9 miliarde de lei. Depozitele atrase de la clienti au crescut intr-un ritm solid (+20,8%), pana la 41,9 miliarde de lei, cu o pondere de circa 70% a segmentului populatiei.
Banca a acordat circa 6 700 de imprumuturi ipotecare noi, in valoare de peste 1,7 miliarde de lei, valoare in crestere cu 53% fata de 2020, sustinuta de mentinerea ofertei in topul celor mai avantajoase de pe piata. Au mai fost acordate circa 850 de credite pentru investitii, in valoare de peste 3,3 miliarde de lei, valoare in crestere cu 133% fata de 2020, si a sustinut peste 8 000 de companii cu finantari pentru activitatea curenta in valoare de peste 5,7 miliarde de lei.