Grid star
banci

CEC BANK, CRESTERE RECORD – Ce s-a intamplat cu creditele ipotecare

In primul trimestru din 2021, activul net bilantier al CEC Bank a crescut cu 16% fata de perioada similara din 2020, pana la 42,4 miliarde de lei, dupa ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o crestere de 25,5% a activelor.
Portofoliul de credite (sume reprezentand principalul, la valoare bruta) a inregistrat o crestere 13,2% fata de sfarsitul lunii martie 2020, ajungand la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performante fiind inregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (+36,2%) si pe cel al finantarii companiilor (+13,2%), inclusiv gratie programului IMM Invest. Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfarsitul trimestrului la 14,8 miliarde de lei.

Profit net de 81,7 milioane de lei

Potrivit CEC, depozitele si sursele atrase de la clienti insumau 35,7 miliarde de lei la sfarsitul primului trimestru, in crestere cu 23,3% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile cresterii accelerate a soldurilor conturilor curente. 
CEC Bank a inregistrat in primul trimestru din 2021 un profit net de 81,7 milioane de lei, peste nivelul bugetat. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 8,7%, pana la 70,1 milioane de lei, alimentate de cresterea rulajelor aferente operatiunilor curente ale clientilor.
Veniturile nete din dobanzi au fost stabile, ridicandu-se la 277,4 milioane de lei, in conditiile in care cresterea activului a fost compensata de reducerea dobanzilor din piata (ROBOR la 3 luni a scazut de la o medie de 3,03% in primul trimestru din 2020, la 1,64% in primul trimestru din 2021). Banca a avut o politica prudenta, inregistrand o majorare a provizioanelor aferente creditelor in valoare de circa 100 de milioane de lei.

 Rezultatele si situatiile financiare auditate pe 2020

In 2020, CEC Bank anunta ca a inregistrat o crestere record a activelor, de 25,5%, pana la 41,25 miliarde lei. Astfel, banca a reusit sa-si majoreze cota de piata cu 0,73 puncte procentuale fata de 2019, facand pasi importanti in atingerea tintelor de crestere si modernizare din planul de afaceri care a stat la baza recapitalizarii bancii, aprobate de Comisia Europeana in 2019:
“In plus, au fost demarate proiecte importante in zona digitalizarii si modernizarii bancii: au fost definite principiile care stau la baza noii strategii informatice a CEC Bank IT TO BE, care prevede inclusiv modernizarea sistemului Core Banking, utilizarea tehnologiilor moderne precum Cloud-ul si un sistem de aplicatii de tip omni-chanel, care permit accesul clientilor si de la distanta la produsele si serviciile bancare (folosind tehnologii de ultima generatie de tip low-code, blockchain, RPA).
A fost lansat magazinul online CEC_IN care permite accesarea de servicii bancare 100% online si au fost imbunatatite platformele de Internet si Mobile Banking. In paralel, CEC Bank a continuat modernizarea infrastructurii informatice, prin investitii in echipamente si software. De exemplu, in cadrul programului care vizeaza modernizarea intregii flote de bancomate si aparate multifunctionale de plata, pana la finalul acestui an, vor fi inlocuite circa 700 de bancomate si multifunctionale, reprezentand circa jumatate din intreaga flota a CEC Bank. 
Banca a acordat credite noi in valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei - credite pentru persoane fizice si 4,6 miliarde de lei – credite acordate companiilor si autoritatilor publice. 

Credite pentru locuinte

Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuinte au inregistrat o crestere de peste 32%. Au fost acordate peste 7 000 de imprumuturi pentru locuinte in 2020, dintre care circa 3 000 prin programul Noua Casa. 
Pe segmentul companiilor, agricultura si industria au fost domeniile catre care s-au orientat cele mai multe credite noi, ambele domenii atragand fiecare finantari noi de peste 1 miliard de lei.
Depozitele si sumele atrase de la clienti au crescut la 34,6 miliarde lei in 2020 (+24,3%). Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul conturilor curente (43%), in linie cu obiectivele strategice ale CEC Bank de a-si diversifica serviciile si de a creste portofoliul de clienti. 
In 2020, CEC Bank a obtinut un profit net de 337,7 milioane de lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, iar veniturile nete din dobanzi au fost stabile, la 1,1 miliarde de lei. 
La sfarsitul lui 2020, rata fondurilor proprii totale se ridica la 28,2%, (fata de 23,1% in 2019). Rata creditelor neperformante a avut un trend usor ascendent, urcand de la 5,04% la 5,52%, in conditiile in care pe segmentul persoanelor fizice, acest indicator s-a mentinut la un nivel foarte scazut: 2,17%”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani