Grid star
banci

CEC BANK, PE PROFIT – Sute de milioane pentru banca de stat. Veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut. Iata cifrele

CEC Bank, institutie cu capital majoritar de stat, a inregistrat un profit net estimat, neauditat, de 369,4 milioane de lei in primul semestru din 2023. Banca a inregistrat o crestere a activelor nete pana la 69,08 miliarde de lei - plus 29,4% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit CEC, veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut cu 10,7% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 912,7 milioane de lei, in conditiile in care ratele bonificate pentru depozite au crescut intr-un ritm mai accelerat decat cele pentru credite. Banca si-a imbunatatit semnificativ eficienta operationala prin controlul cheltuielilor de functionare (depreciere alte active, amortizare, cheltuieli administrative, salarii)  care au crescut cu 4% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce rata de inflatie in acest interval a fost de 10,3%. Creditele in sold acordate clientilor (valoare bruta) se ridica la 32,25 miliarde de lei, in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2022, precizeaza institutia financiara. Depozitele atrase de la clienti nebancari au crescut cu circa 27% fata de sfarsitul primului semestru al anului trecut, pana la 59,8 miliarde de lei.

Au fost acordate:

-Peste 27.000 de credite noi in primul semestru din 2023, cu o valoare cumulata de aproximativ 5 miliarde de lei;

-4 miliarde de lei credite pentru companii, din care circa un miliard acordat in cadrul programului IMM Invest Plus si peste 550 milioane de lei finantari pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene.

Principalele domenii de activitate finantate, in corelatie cu programele care vizeaza proiecte de interes national si regional au fost:

-constructiile, agricultura si energia regenerabila.

Finantare pentru persoanele fizice

-Peste 23.000 de romani, persoane fizice, au beneficiat de finantari in valoare de 0,9 miliarde de lei;

-Numarul clientilor care au accesat produse de creditare prin fluxurile online / rapide s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului 2022, la fel si numarul celor care au accesat pachete de produse si servicii online;

-Agricultura a avut cea mai mare crestere in portofoliul CEC Bank, ajungand al doilea domeniu finantat. Soldul creditelor a crescut pana la 4,66 miliarde de lei, crestere de 40% fata de jumatatea anului trecut;

-Volumul schimburilor valutare efectuate de clienti a crescut cu 11,42% pana la 10,14 miliarde de lei;

-Volumele de tranzactionare prin card (emitere si acceptare carduri) au crescut in medie cu aproximativ 30%, iar valoarea cu circa 21%. Volumele de tranzactionare la comerciantii bancii au crescut cu peste 40%.

Raport financiar

Rata fondurilor proprii totale ale bancii se situa la un nivel de 22,81%, la sfarsitul primului semestru din 2023, in crestere fata de iunie 2022 (22,07%). De asemenea, din punct de vedere al lichiditatii, indicatorul LCR (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate-n.r) este 262,83%, in crestere semnificativa fata de valoarea inregistrata la 30 iunie 2022 (184,73%). CEC a inregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustari aferente creditelor si avansurilor acordate clientelei (inclusiv cheltuiala cu ajustarile pentru creante depreciate) in cursul primului semestru din anul 2023 in valoare de 57,9 milioane de lei, in scadere semnificativa fata de cheltuielile nete din aceeasi perioada a anului trecut (226,7 milioane de lei).

Totodata, rata creditelor neperformante a fost de 5,41%. Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 17,56%, marcand o crestere semnificativa fata de rata de rentabilitate inregistrata in anul 2022 (10,95%), datorita cresterii veniturilor operationale, scaderii costului riscului si controlului cheltuielilor operationale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani