Grid star
banci

ANUNTUL BANCILOR DUPA CE ROMANII AU LUAT CREDITE DE MILIARDE - Sustin ca rentabilitatea industriei s-a mentinut inferioara ratei profitabilitatii companiilor nefinanciare

Romanii iau credite de milarde de lei, insa bancile sustin ca rentabilitatea nu este foarte mare. Bancile din Romania au acordat credite noi populatiei si companiilor, in perioada ianuarie 2020-august 2023, in valoare de peste 410 miliarde lei, ceea ce reprezinta echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al Romaniei aferent anului 2022.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), volumul creditelor noi acordate populatiei si companiilor in trei ani si opt luni de la debutul pandemiei depaseste cu 8,25% soldul creditului neguvernamental inregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei. In primele opt luni ale anului in curs au fost acordate imprumuturi noi in valoare de 89 miliarde lei, mai mult decat in tot anul 2020. Soldul creditului neguvernamental se calculeaza ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.

Au crescut tranzactiile cu cardul

Viteza de reinnoire a creditelor este accelerata de impulsionarea finantarii companiilor, o pondere importanta dintre acestea accesand imprumuturi cu scadenta scurta, de sub un an. 15,46 milioane deponenti, in special persoane fizice dar si persoane juridice, detin depozite ce se ridica la aproape 548 miliarde lei in luna septembrie 2023.

Numarul tranzactiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, in 5 ani, fiind de 121 milioane in 2021, fata de o medie a zonei euro de 164 milioane.

Raport privind sectorul bancar

ARB sustine ca rentabilitatea industriei bancare s-a mentinut inferioara ratei profitabilitatii companiilor nefinanciare in ultimul deceniu. Sectorul bancar se situeaza la finele clasamentului rentabilitatii sectoarelor economice din Romania. Industria bancara se pozitioneaza pe locul 20 din 24 in topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilitatii capitalurilor.

"Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de 24% in anul 2022, in timp ce bancile au avut o rentabilitate a capitalurilor de 16,4%. Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la 1,5%, de aproape cinci ori mai mica decat media indicatorului aferent sectoarelor economice, de 7,1%, in anul 2022. In ceea ce priveste pozitionarea in topul sectoarelor economice in functie de rentabilitatea activelor, sectorul bancar se situeaza pe ultima pozitie, adica locul 24 din 24 de sectoare economice”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani