Grid star
banci

RATELE LA BANCA: ROBOR,DE NEOPRIT – Cotatia anuntata de BNR ii ingrozeste pe romani. A trecut de 4%

Vesti dezastruoase pentru romanii cu credite la banca: ROBOR  la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019  a crescut vineri, 4 martie 2022, la 4,03%%, fata de 3,97%, valoarea din sedinta precedenta. In 2 martie, ROBOR era cotat la 3,91%, in timp ce in 1 martie avea o valoare de 3,87%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Dobanda cheie, majorata

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in 9 februarie 2022 majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu 10 februarie 2022. Banca Centrala a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 1,50 la suta, de la 1,00 la suta pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022. BNR anunta pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

S-a cerut plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare

Deputatul AUR Lilian Scripnic anunta recent ca romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Potrivit acestuia, se impune plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare. Scripnic reamintea ca BNR a majorat dobanda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, incepand cu data de 10 februarie, precizand ca in octombrie 2021 dobanda cheie era 1,25%:

“Dublarea sa in doar cateva luni se traduce prin faptul ca BNR a pierdut total controlul asupra valului inflationist. Unii analisti estimeaza ca pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%” (click aici pentru a citi).

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani