Grid star
analize

Cei 12 stalpi ai securitatii

Va asigur ca ma voi referi in ceea ce urmeaza la adevarata securitate. La securitatea care ii garanteaza cetateanului o viata demna. Nu voi ceda de aceasta data tentatiei de a ma referi la securitate ca politie politica. La institutiile securitatii pe care le avem, pe care le finantam la greu si care nu de putine ori se substituie statului si institutiilor constitutional alese si desemnate. Si care, din pacate, uneori, in cardasie cu grupuri mafiote interne si externe si sub umbrela parteneriatelor strategice, tradeaza interesul national si imping Romania la un statut non-suveran. Ei bine, de aceasta data, voi vorbi despre adevarata securitate.


Adevarata securitate este securitatea cetateanului. Din mai multe perspective. Securitatea care-i garaneaza o viata demna si sigura. Si un viitor pentru el si urmasii sai. Care sunt cei 12 stalpi ai securitatii?

  1. Securitatea sanitara

    Ea nu trece pe primul plan doar fiindca ne-am confruntat si inca ne confruntam cu o pandemie. Ea defineste ansamblul masurilor pe care statul trebuie sa le ia, pentru a garanta securitatea tuturor categoriilor de populatie. Din acest punct de vedere, fara a mai intra in alte detalii, intrucat ele sunt cunoscute, ne confruntam cu o mare vulnerabilitate.
  2. Securitatea alimentara

    Cat de ciudat este, daca nu care cumva de-a dreptul scandalos, sa traiesti intr-o tara despre care se spune ca este "Gradina Maicii Domnului” si care din punct de vedere alimentar ne ofera tot ceea ce este necesar, si totusi sa existe un procent important din populatie lipsit de cele mai elementare mijloace de subzistenta. Cat de umilitor este ca din veniturile mici, cele mai mici din Europa raportate la produsul intern brut, romanii sa fie siliti sa aloce cele mai mari sume de bani pentru a supravietui sub aspect alimentar. Este a doua mare vulnerabilitate.
  3. Securitatea sociala

    Tesutul social al unei natiuni, fibra ei sociala sunt fundamentale. Atunci cand se creeaza grave inechitati intre diverse categorii sociale si de varsta, securitatea cetateanului este pusa in pericol. Si pot fi generate crize, convulsii sau chiar explozii sociale, care, la randul lor, declanseaza crize politice extrem de costisitoare. Din nou avem o vulnerabilitate.
  4. Securitatea educationala

    Asa numita "Romanie educata”, catre care au aspirat, pe buna dreptate, toti inaintasii nostri. Nici nu stiu daca securitatea educationala nu este cumva cea mai importanta. Daca nu care cumva ea este inceputul inceputului. Iar "Romania educata” a fost transformata intr-o butaforie. Chiar de catre cel care s-a angajat sa ne conduca prin desert la acest obiectiv. In loc sa atenueze, presedintele Klaus Iohannis a agravat aceasta vulnerabilitate de securitate.
  5. Securitatea fizica

    Ii putem spune si habeas corpus, conform unei expresii consacrate in dreptul roman. Cetateanul nu trebuie sa se afle in pericol din punct de vedere fizic. El trebuie sub toate formele protejat de orice tip de agresiune. Inclusiv de agresiunea fortelor de ordine. Daca ajunge sa fie suspectat, anchetat si judecat sau chiar condamnat, acestui cetatean trebuie sa i se garanteze intotdeauna si in orice conditii integritatea fizica. Si aceasta este o vulnerabilitate de securitate.
  6. Securitatea energetica

    Despre care se vorbeste insistent in aceasta perioada de criza. Criza nu ne-o creeaza doar altii. Ne-o cream noi insine. In Romania, criza energetica a fost declansata inainte si fara vreo legatura cu razboiul din Ucraina. A fost declansata chiar de catre responsabilii statului pentru energie. Daca nu ai energie indestulatoare, in sensul larg al cuvantului, nu mai ai nimic. Nu supravietuiesc nici gospodaria si nici economia. Suntem unul dintre statele extrem de bogate sub aspect energetic. Dar traversam totusi o criza energetica. Este o mare vulnerabilitate.
  7. Securitatea ecologica

    Adevaratii patrioti isi iubesc si isi protejeaza padurile. Si apele. Si intreg mediul in care traiesc. Adevaratii patrioti, adevaratii luptatori pentru securitatea nationala, refuza sa defriseze padurile, sa risipeasca si sa contamineze apa, solul si subsolul, si sa infesteze aerul pe care-l respiram. Nu se intampla acest lucru in Romania.
  8. Securitatea culturala

    Una este educatia, unde nu a fost inregistrat niciun progres in ultimii ani, ci dimpotriva, creste vertigios numarul analfabetilor functionali, dar si numarul analfabetilor analfabeti, in conditiile in care sporeste abandonul scolar, si alta este educatia culturala. Un stat care nu-si finanteaza cultura este nu neaparat un stat mort, dar cu certitudine un stat muribund. In aceasta situatie ne gasim.
  9. Securitatea institutiilor democratice

    Prima conditie pentru a avea institutii democratice adevarate este ca ele sa fie functionale. Nu doar decorative. Daca mimam democratia si nu o practicam, daca nu incurajam schimbul si confruntarea de idei, ci le inhibam, atunci nici democratia nu functioneaza nici macar la parametri minimali. Deficitul de democratie blocheaza motoarele interne, care asigura functionarea unei societati. Iar civilizatia, atata cata e, moare.
  10. Securitatea juridica

    Justitia exista nu pentru a-l opresa, ci pentru a-l proteja pe cetatean. Pentru a-i garanta o viata normala. Nu pentru a constrange, ci pentru a asigura libertatea de initiativa a societatilor comerciale. Justitia de aceea nu trebuie sa fie opresiva. Si cu atat mai putin nedreapta. Statul de drept nu trebuie sa se transforme intr-un stat nedrept.
  11. Securitatea in materie de drepturi si libertati fundamentale

    In Romania, este alterata. Garantii constitutionale exista. Dar dincolo de garantiile constitutinale, mecanismele pe care le-am creat la nivelul statului functioneaza alandala. Nu garanteaza si nu apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului. La capitolul libertati, inclusiv atunci cand este vorba despre libertatea presei, a cuvantului, a opiniei si a intrunirilor, suntem deficitari.
  12. Securitatea nationala

    Ei bine, acesta ar trebui sa fie corolarul. Sub aceasta umbrela, ar trebui plasate toate felurile de securitate, inclusiv securitatea economica. Dar cum sa afirmi ca nu esti deficitar la capitolul siguranta nationala, cand, rand pe rand, ai sacrificat cele mai valoroase elemente din ceea ce asigura arhitectura suveranitatii statului?.
    Prin urmare, le atrag atentia tuturor decidentilor politici ca adevarata securitate inseamna sa-ti iubesti si sa-ti servesti poporul. Sa faci totul pentru a conserva suveranitatea statului si pentru a dezvolta in deplina libertate personalitatea fiecarui individ. In Romania, deficitul de suveranitate este cronic. Si, din acest motiv, suntem amenintati cu disolutia. Iar niciuna dintre institutiile platite din bani publici ale securitatii nationale nu ne va putea salva.
    Si inca ceva. Multe dintre vulnerabilitatile reale de securitate, daca nu care cumva toate, ar fi diminuate sau pur si simplu nu ar mai exista cu conditia sa aplicam Constitutia si legile statului, asa cum sunt ele. Chiar si fara a le perfectiona.


    sursa: corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani