Grid star
punguta cu doi bani

Cerealele din Ucraina omoara fermierii romani

PSD solicita Ministerului Afacerilor Externe sa initieze discutii cu autoritatile din Ucraina pentru suspendarea temporara a exporturilor de cereale pe piata romaneasca, dupa modelul aplicat in Polonia.

Social democratii arata ca dificultatile majore intampinate de fermierii romani ca urmare a facilitarii comertului cerealelor ucrainene trebuie sa fie rezolvate printr-un dialog diplomatic. Potrivit PSD, statele membre ale UE care isi asigura consumul intern din productia proprie ar trebui sa permita doar tranzitul cerealelor din Ucraina catre statele membre care nu isi pot acoperi necesarul de consum din productia proprie. O astfel de masura ar fi cu adevarat echitabila atat pentru fermierii ucraineni, cat si pentru fermierii din statele membre ale UE.

Iata anuntul PSD:

PSD solicita Ministerului Afacerilor Externe sa initieze discutii diplomatice cu autoritatile din Ucraina pentru suspendarea temporara a exporturilor de cereale pe piata romaneasca, dupa modelul aplicat in Polonia. Totodata, PSD considera ca Romania trebuie sa fie in continuare alaturi de Ucraina si sa asigure tranzitul cerealelor din aceasta tara catre state terte din Uniunea Europeana si catre rutele comerciale din Marea Neagra.

Dificultatile majore intampinate de fermierii romani ca urmare a facilitarii comertului cerealelor ucrainene trebuie sa fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv intre cele doua state. Ministerul Agriculturii din Romania este pregatit sa asigure sprijinul tehnic reprezentantilor MAE in cadrul discutiilor diplomatice cu partea ucraineana.

Totodata, PSD propune ca Romania sa sustina in cadrul „Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai guvernelor statelor membre pe langa Uniunea Europeana” (COREPER) ca Regulamentul 870/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene sa fie aplicat diferentiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care isi asigura consumul intern din productia proprie ar trebui sa permita doar tranzitul cerealelor din Ucraina catre statele membre care nu isi pot acoperi necesarul de consum din productia proprie. O astfel de masura ar fi cu adevarat echitabila atat pentru fermierii ucraineni, cat si pentru fermierii din statele membre ale UE”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani