Grid star
punguta cu doi bani

Impozitare in functie de venituri. Cotele propuse

In ultimul timp s-a vorbit mult despre supraimpozitarea pensiilor speciale si a veniturilor salariale din sistemul bugetar care depasesc salariul presedintelui Romaniei, iar acum sunt propuse si cotele respective. Initiativa apartine PSD, care arata ca noul model fiscal trebuie sa introduca impozite mai mari pentru cei cu venituri mari si impozite mai mici pentru cei cu venituri reduse.

In coalitie se va discuta si despre contributia pentru Sanatate si Educatie, iar PSD propune ca aceasta sa fie de 0,5% din cifra de afaceri platita de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.
O alta cerere a social-democratilor care va fi dezbatuta in coalitie este si aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel incat, la nivelul salariului minim sa se ajunga la un impozit de 0%.

Iata anuntul PSD

Avand in vedere principiile de echitate si solidaritate sociala care trebuie sa fundamenteze reforma sistemului fiscal din Romania, in viziunea PSD este necesara o diferentiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor in functie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie sa introduca impozite mai mari pentru cei cu venituri mari si impozite mai mici pentru cei cu venituri mici. In acest sens, PSD va supune spre dezbatere in cadrul Coalitiei de guvernare urmatoarele propuneri:
1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depasesc salariul Presedintelui Romaniei;
2) Supraimpozitarea in doua trepte a pensiilor speciale, respectiv o cota de impozitare de 40% pentru suma care depaseste pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) si de 90% pentru ceea ce depaseste 18.000 lei (10 pensii medii nete);
3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel incat, la nivelul salariului minim sa se ajunga la un impozit de 0%;
4) O contributie pentru Sanatate si Educatie de 0,5% din cifra de afaceri platita de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Masura va avea caracter temporar, aplicandu-se pe o perioada limitata de doi ani.
Totodata, PSD se opune scaderii pragului pentru incadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci cand a negociat Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei.
Cel putin in prima faza, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel incat cea mai mare parte a acestor companii sa continue sa beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care sa le permita dezvoltarea economica. In prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifra anuala de afaceri cuprinsa intre 67.000 de euro si 500.000 de euro”.


Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani