CES desfiinteaza bugetul pe 2025: “Va impovara mai mult toata societatea, angajati, pensionari, companii si nivelul de trai va avea o recesiune” (Document)
Consiliul Economic si Social (CES) desfiinteaza bugetul pe 2025 (click aici si aici) adoptat de Guvern: “va impovara mai mult toata societatea, angajati, pensionari, companii si nivelul de trai va avea o recesiune, existand premisele revenirii la situatia anilor 2010. Bugetul este unul nerealist, care promoveaza o crestere economica bazata pe consum in detrimentul investitiilor si care nu aduce masuri semnificative de imbunatatire a vietii contribuabililor”.
Potrivit CES, mentinerea cuantumului salariilor si pensiilor la valoarea anului 2024, fara sa fie ajustate cu rata inflatiei, contravine principiilor constitutionale, principiilor echitati sociale si obligatia statului de a asigura un trai decent. In avizul negativ se arata ca “proiectul de buget pentru anul 2024 includea estimari excesiv de optimiste si nejustificate privind veniturile. De exemplu, acesta prevedea o crestere a veniturilor totale de 20,03%, insa executia bugetara pe anul 2024 arata ca aceasta crestere a fost de doar 12%. In ceea ce priveste cheltuielile, proiectul estima o crestere de 14,71%, dar acestea au crescut cu 21%.
Cheltuielile de personal au depasit, de 2 asemenea, prognoza: in loc de o crestere de 15,69%, acestea au crescut cu 23%, iar cheltuielile pentru bunuri si servicii au crescut cu 19%, fata de o planificare initiala de 7,08%.
"In aceste conditii, exista semne de intrebare privind posibilitatea incadrarii bugetului pe 2025 intr-o crestere a cheltuielilor totale de doar 14,71%, mai ales in contextul deficitului excesiv. De asemenea, cheltuielile de personal sunt prognozate sa creasca cu doar 0,46%, fara a exista, in acest moment, clarificari despre cum poate fi atinsa aceasta tinta”, reclama Consiliul.
Bani insuficienti la Energie si Munca
In aviz se mai arata ca alocarile insuficiente pentru anumite domenii ridica ingrijorari majore. De exemplu, suma de 3 miliarde de lei prevazuta in bugetele ministerelor Energiei si Muncii pentru decontarea schemei de plafonare a preturilor finale la energie electrica si gaze naturale acopera doar jumatate din necesarul de plata catre furnizori pentru 2024.
“Intarzierea la plata, deja existenta de un an, a creat probleme serioase de lichiditate furnizorilor, care au fost nevoiti sa contracteze imprumuturi masive pentru a prefinanta schema de sprijin. Daca aceste probleme raman nerezolvate, riscurile includ nu doar afectarea sustenabilitatii financiare a furnizorilor, ci si cresterea incertitudinii pe piata energetica, cu efecte negative directe asupra consumatorilor finali”.
Veniturile din TVA
In ceea ce priveste veniturile din TVA, CES sustine ca este inacceptabil ca Guvernul si Ministerul Finantelor sa nu isi propuna reducerea GAP-ului urias de TVA (33% din TVA colectabil, aproximativ 8,5 miliarde euro) decat cu 5% in urmatorii 6 ani (adica la aproximativ 28% din TVA colectabil), in conditiile in care GAP-ul median la nivelul UE este de 5% (cu tari precum Bulgaria, Polonia, Ungaria avand GAP aproximativ egal cu media UE).
CES mai precizeaza ca fondurile alocate de la bugetul de stat pentru desfasurarea activitatii Ministerului Educatiei si Cercetarii si pentru functionarea sistemului de invatamant sunt, vizibil, insuficiente in raport cu asumarile facute de factorii de decizie.