Grid star
litigii

CODUL VAMAL – CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate: "Nu reglementeaza un prag valoric sub care fapta nu constituie infractiune"

Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat joi, 24 martie 2022, ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al Romaniei. Judecatorii arata ca dispozitiile respective nu reglementeaza un prag valoric sub care fapta nu constituie infractiune.


Dispozitiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 au urmatorul cuprins: 

"Sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin.(1) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia.”

Argumentele CCR

In argumentarea solutiei, Curtea a constatat ca fapta savarsita in conditiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 este o infractiune derivata, corelativa si, cu privire la majoritatea actiunilor/operatiunilor ce constituie elementul material al infractiunii, este o infractiune subsecventa, ce imprumuta din caracterul faptei din care provin bunurile/marfurile care trebuie plasate sub un regim vamal – respectiv din infractiunea prevazuta la alin.(1) al art.270 din Codul vamal sau din infractiunile prevazute la alin.(2) lit.a), b) si c) al aceluiasi articol.
Astfel ca, in conditiile in care alin.(2) lit.a) al art.270 din Legea nr.86/2006 are stabilit un plafon valoric, reglementarea unei limite valorice similare celei stabilite prin alineatul mentionat este necesara pentru o justa individualizare a pedepsei, corespunzatoare pericolului social. Asa incat Curtea a constatat ca, nesocotind principiul ultima ratio in materie penala, dispozitiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 nu reglementeaza un prag valoric sub care fapta nu constituie infractiune, contrar principiului constitutional al statului de drept, consacrat in art.1 alin.(3) din Legea fundamentala.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani