Grid star
banci

CONTROALE LA 10 BANCI DIN ROMANIA – Consiliul Concurentei anunta ce au vizat investigatiile: “Suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor la produsele de creditare bancara"

Consiliul Concurentei a finalizat inspectiile inopinate derulate la zece banci, precum si la Biroul de Credit si la Asociatia Romana a Bancilor. Institutiile financiare inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank Romania S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucuresti, Banca Transilvania S.A., Banca Comerciala Romana S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Autoritatea de concurenta anunta ca are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara.

Avem deja in derulare o investigatie care vizeaza modul in care bancile calculeaza indicii de referinta ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobanzilor. De data aceasta ne uitam si la conditiile de acces la credite, suspiciunea fiind ca prin modul cum se calculeaza scorul de credit se blocheaza accesul unor clienti la credite”, a declarat presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu (foto).

Autoritatea de concurenta anunta ca are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara printr-o serie de actiuni legate de stabilirea si aplicarea scorului FICO (in functie de care este evaluata capacitatea unui client de a rambursa un credit). Biroul de Credit S.A. este o societate pe actiuni infiintata la sfarsitul anului 2003, avand, la ora actuala, ca actionari 18 banci si are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienti – persoane fizice clienti ai participantilor.

FICO® Score de la Biroul de Credit este un numar, rezultat in urma aplicarii unei metode statistice care ia in calcul mai multe elemente pe baza carora bancile stabilesc gradul de risc al unui potential client ce solicita un credit catre o institutie financiara.

Iata anuntul Consiliului Concurentei:

Consiliul Concurentei a finalizat inspectiile inopinate derulate la zece banci, precum si la Biroul de Credit si la Asociatia Romana a Bancilor. Bancile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank Romania S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucuresti, Banca Transilvania S.A., Banca Comerciala Romana S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Inspectiile s-au derulat in cadrul unei noi investigatii, privind posibile intelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele si serviciile de creditare pentru persoane fizice.

'Avem deja in derulare o investigatie care vizeaza modul in care bancile calculeaza indicii de referinta ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobanzilor. De data aceasta ne uitam si la conditiile de acces la credite, suspiciunea fiind ca prin modul cum se calculeaza scorul de credit se blocheaza accesul unor clienti la credite', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Suspiciunile autoritatii

Autoritatea de concurenta are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara printr-o serie de actiuni legate de stabilirea si aplicarea scorului FICO (in functie de care este evaluata capacitatea unui client de a rambursa un credit). Biroul de Credit S.A. este o societate pe actiuni infiintata la sfarsitul anului 2003, avand, la ora actuala, ca actionari 18 banci si are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienti – persoane fizice clienti ai participantilor.

FICO® Score de la Biroul de Credit este un numar, rezultat in urma aplicarii unei metode statistice care ia in calcul mai multe elemente pe baza carora bancile stabilesc gradul de risc al unui potential client ce solicita un credit catre o institutie financiara.

Autorizatie de la instanta

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor inopinate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Reaminim ca autoritatea de concurenta are in derulare o investigatie privind posibile intelegeri intre cele 10 banci participante pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de 'fixing' (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID). Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani