Grid star
banci

RATELE BANCARE: CU CAT AU CRESCUT IN 6 ZILE – Indicele ROBOR se duce tot mai sus. BNR a anuntat noua cotatie

Este vara, sezonul vacantelor, insa multi romani se gandesc daca isi mai pot permite sa se relaxeze, daca isi mai permit costurile, avand in vedere ca ratele la banca cresc cu viteza luminii.

Milioane de romani au rate la banca, iar acestea le golesc portofelele in fiecare zi. Cu sume din ce in ce mai mari, care cresc la 24 de ore. Ne referim la indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019.

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat miercuri, 20 iulie 2022, noua cotatie a ROBOR: 7,18%. In urma cu sase zile, adica in 14 iulie, era 7,05%. 14 iulie, ziua in care ROBOR a sarit de 7%. Cel mai probabil, indicele va creste. Iar romanii isi vor goli portofelele si mai mult.

Politica monetara

 Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, la 4,75%. Cresterea vine de la de la 3,75 la suta pe an, si se aplica incepand cu 7 iulie 2022.
Consiliul de Administratie al BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022.
Institutia condusa de Mugur Isarescu a anuntat ca vrea si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani