Grid star
banci

ALERTA: ROBOR A DEPASIT 5% - Cotatia anuntata de BNR

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a depasit 5%. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni, 2 mai 2022, ca ROBOR este cotat la 5.01%.

 Vineri, 29 aprilie 2022, indicele ROBOR la trei luni era cotat la 4,95%, fata de 4,88% cat era ziua anterioara. Vesterea trecerii de praghul psihologic de 5% este una extrem de proasta pentru romanii cu credite in lei, care vor avea si mai mult de platit la ratele bancare.

Amanarea ratelor

Avand in vedere cresterea indicelui, s-a cerut la inceputul lunii trecute amanarea ratelor pentru cei care doresc acest lucru. Deputatul PSD Vasile Citea arata ca exista din ce in ce mai multi romani care nu mai pot face fata cheltuielilor si care se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Si ca sunt deja aproape jumatate de milion de oameni in aceasta situatie, care au restante la banci.

"Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca ar trebui sa ne gandim serios la implementarea unor masuri care sa-i ajute pe cei aflati in impas. Un prim lucru pe care il putem face este sa revenim din nou la amanarea ratelor, pentru cei care doresc acest lucru”, arata Citea, intr-o declaratie postata pe site-ul Camerei Deputatilor.
Potrivit acestuia, preturile cresc, de la alimente si pana la produse nealimentare, servicii, energie si carburanti, iar inflatiei a atins un nivel record si care se apropie de 9%.
„Asa ca, in tot acest peisaj sumbru, posibilitatea amanarii ratelor la banca ar fi varianta care ar ajuta sute de mii de romani”
.

Rata dobanzii, majorata

Banca Nationala a Romaniei a decis in 5 aprilie 2022 majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3 la suta pe an, de la 2,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022. Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR.

BNR a majorat si rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la suta pe an, de la 3,50 la suta pe an sa i crescut rata dobanzii la facilitatea de depozit la 2 la suta, de la 1,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022. S-a mai stabilit pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani