Grid star
banci

ISARESCU INGHEATA DOBANDA - Aflati ce se intampla cu ratele la banci

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis luni, 7 august 2023, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 7% pe an. Dobanda cheie este nemodificata de la inceputul acestui an, cand institutia condusa de Mugur Isarescu a crescut rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, lucru pe care Banca Centrala nu l-a mai facut de ceva timp. Rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata, iar mentinerea acesteia la un curs stabil inseamna, cel putin teoretic, si rate mai mici la banci.

BNR a mai decis:

-mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;

-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;

-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Crestere economica

"Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 la suta ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse", anunta BNR.

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani