Grid star
banci

CREDITELE BANCARE: INDICELE ROBOR – Inceputul de saptamana, vesti de la BNR

Din pacate, vesti din ce in ce mai proaste pentru romanii cu credite la banca. Este vorba despre indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 .

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat luni, 20 iunie 2002, cotatia: 6,18%. ROBOR a depasit pragul de 6% la inceputul lunii. Astfel, in 3 iunie 2022, cotatia anuntata de BNR era de 6.01%.

Explozia ROBOR inseamna ca romanii vor plati dobanzi mai mari la credite. Iar dupa cum arata lucrurile, este posibil ca indicele sa creasca in continuare. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Rata inflatiei

BNR anunta recent ca rata anuala a inflatiei a consemnat un nou salt in martie 2022, urcand la 10,15 la suta, de la 8,53 la suta in februarie, in principal ca efect al accentuarii scumpirii alimentelor procesate si combustibililor, sub impactul cresterii abrupte a cotatiilor marfurilor agroalimentare si titeiului, odata cu invadarea Ucrainei de catre Rusia si cu impunerea sanctiunilor internationale.
Potrivit bancii Centrale, in trimestrul I 2022, rata anuala a inflatiei a inregistrat astfel o noua crestere substantiala (de la 8,19 la suta in decembrie 2021) si peste asteptari, cu o contributie insa mult mai modesta din partea componentelor exogene ale IPC, in conditiile aplicarii schemelor de plafonare a preturilor la energie pentru populatie. Pe acest fond, scaderile de dinamica consemnate de preturile energiei electrice si gazelor naturale pe ansamblul trimestrului I au contrabalansat in buna masura influentele cresterii ample a pretului combustibililor si a preturilor LFO.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani