Grid star
eveniment

COSTUL UNUI ACCIDENT RUTIER – In baza politelor RCA se platesc despagubiri de peste 2.000 euro. Comparatie cu alte state din Europa

Asiguratorii platesc in baza politelor RCA despagubiri de peste 2.000 euro in cazul unui accident rutier. Cu circa 400.000 de accidente anual, Romania conduce in topul tarilor europene la acest capitol.

Potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), tara noastra se situeaza, de asemenea, si in topul despagubirilor platite in cazul fiecarui accident in baza politelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asiguratorii din Romania platesc in baza politelor RCA despagubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decat in alte tari din Europa Centrala si de Est.

Pentru comparatie:

-in Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR;

-in Ungaria 1.920 EUR;

-in Croatia 2.010 EUR.

Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare accident, in Romania se platesc despagubiri cu pana la 28% mai mari decat in Polonia, cu 12% mai mari ca in Ungaria si cu 7% mai mari decat in Croatia.

Evolutia ratei daunei

Din pacate, Romania este fruntasa si la frecventa accidentelor rutiere – aceasta fiind dubla in Romania fata de Polonia, de 2,6 ori mai mare decat in Ungaria si de 3.8 ori mai mare decat in Croatia. Pe scurt: provocam mai multe accidente decat alte tari si platim, in medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese si din evolutia ratei daunei RCA in primul trimestru al acestui an, in crestere de la 67% la 75%. Totodata, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinata RCA, ramane supraunitara (102%), in contextul in care despabubirile platite au crescut cu 43% fata de primele trei luni ale anului trecut.

4 miliarde de lei platite

Este important de retinut ca numarul accidentelor rutiere si despagubirile platite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenteaza evolutia primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat in acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenti sunt constienti de influenta acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar daca situatia individuala a unui sofer este pozitiva, fara accidente inregistrate. In tot acest context, avand in vedere si falimentele recente ale unor asiguratori care practicau preponderent asigurari RCA, devine absolut necesara modificarea corespunzatoare a Legii 132/2017 privind RCA – in sprijinul pagubitilor si al soferilor romani.

Reamintim faptul ca, in ciuda dificultatii de a opera pe piata RCA, asiguratorii au platit anul trecut, in baza politelor RCA, despagubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, in fiecare zi calendaristica a anului 2022, industria de asigurari a platit peste 2 milioane euro catre pagubitii implicati in accidente rutiere”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani