Grid star
analize

De unde taie Citu?

Actuala situatie privind explozia preturilor la materialele de constructii si inflatia aferenta bunurilor si serviciilor intermediare va afecta deficitul public cu cel putin 1,2-1,5 pp din PIB.
Adica deficitul este foarte posibil sa ajunga la 8,5% cel putin.
Pentru ca lozincaraia asta cu investitii istorice in situatie de boom al preturilor materiilor prime si pastrarea nivelului cheltuielilor cu bunuri si servicii in plina expansiune a inflatiei este cea mai pura prostie economica a celor care ne conduc si a aplaudacilor sinecuristi din institutiile care ar trebui sa vegheze macroprudential asupra finantelor Romaniei.

Adica iti furi singur caciula

Dai pe un km de autostrada cu 30% mai mult decat daca dadeai atunci cand piata era calma.
Cu 30% mai faceai 300 de metri.
Dai pe un pix cu 10% mai mult decat acum un an.
Se stia ca vine explozia preturilor?
Pai suntem destui (din Romania, din Europa, de pe glob) care spunem din luna mai de anul trecut ca tipul acesta de masuri "bani gramada prin credite" va duce la explozia inflatiei post pandemie.
Pai daca spunem de un an, daca exista prognoze (cele reale nu falsurile care se prezinta din institutiile de prognoza nationale, europene, sau globale), daca Florin Citu sau chiar si Isar ar fi macroeconomisti, ca la Daianu sau Isarescu nu are rost sa am asteptari, de ce nu ati anticipat pierderile prin costuri si nu ati manifestat prudenta bugetara si de ce nu ati echilibrat expansiunea cheltuielilor?
Dar ma intreb cum se simte Comisia Europeana a carei prognoza privind inflatia este total eronata si contrazisa de realitate?

Vi se pare normal sa fie asa?

Dar stiti ce inseamna asta in contextul angajamentului luat de Romania in procedura de deficit excesiv?
Inseamna taieri masive de la altceva. O fi de la servicii de sanatate, o fi de la salarii, o fi de la asistenta sociala.
Pentru ca solutia compensarii cu venituri (cresterea colectarii) este nefezabila, nu avem crestere bazata pe colectare suplimentara ci avem crestere pe recuperarea taxelor amanate si esalonate.
Variantele sunt doua:
Ori se blocheaza toate finantarile (pentru ca nu sunt bani pentru acoperirea noilor preturi), ori se taie de undeva.
De vazut de unde taie domnul Citu.
Si de vazut daca Consiliul Fiscal dar si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza aleg sa redevina institutii profesioniste nu colocvii parerologice si catifelate.

sursa: facebook Adrian Caciu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani