Grid star
analize

Reactoare nucleare in Romania

Romania va deveni a doua tara din lume, dupa SUA, in care se va implementa tehnologia revolutionara a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR). Primele reactoare vor fi amplasate initial in foste termocentrale, pentru a inlocui energia produsa din carbune cu una nepoluanta si fara emisii.

Specialistii estimeaza ca numai o singura centrala electrica cu 6 module va genera aproximativ 200 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Presedintele american Joe Biden a anuntat, in cadrul Summit-ului G7, ca Statele Unite ale Americii si parteneri din SUA, Japonia, Republica Coreea si Emiratele Arabe Unite vor finanta cu pana la 275 milioane de dolari proiectul SMR din Romania, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) si U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes in vederea unui sprijin financiar de pana la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Romania se plaseaza pe harta energiei curate a lumii datorita sprijinului constant si substantial oferit de Statele Unite ale Americii si viziunii coerente a statului roman pentru dezvoltarea programului national nuclear civil, prin care vom asigura energie accesibila pentru cetateni si economie, produsa in conditii prietenoase cu mediul.

Reamintesc faptul ca o alta reusita a Parteneriatului Strategic pe care il avem cu Statele Unite este asigurarea unei finantari consistente pentru construirea reactoarelor 3 si 4 din centrala atomo-electrica de la Cernavoda.

Acestea sunt premisele care vor face din Romania un important producator regional de electricitate. Am demarat deja proiecte care privesc consolidarea surselor regenerabile, cresterea productiei de gaz din Marea Neagra si ample programe de eficienta energetica. In timp, materializarea acestor planuri ne va aduce independenta in domeniu si va transforma Romania intr-un exportator net de energie.

sursa: facebook Nicolae Ciuca

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani