Grid star
analize

Reduta la care SRI nu renunta

In Parlament se da batalia finala. Nu pentru buget. Nu pentru pensii. Nu pentru salariul minim. Nici macar pentru soarta SIIJ. Nu! Adevaratul razboi in acest moment este pentru sefia Comisiei speciale de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii. Este reduta la care Eduard Hellvig, directorul SRI, nu renunta nici in ruptul capului. Daca nu el, atunci cine altul il propulseaza in aceasta pozitie pe Cristian Chirtes?

De cand Eduard Hellvig a fost numit de catre Klaus Iohannis directorul Serviciului Roman de Informatii, primind in aceasta calitate si girul Parlamentului, aceasta institutie s-a retras cat s-a putut de demn din mizeria in care o adusesera George Maior si Florian Coldea, desigur cu binecuvantarea sau chiar dupa o schema proprie a lui Traian Basescu. Faimosul binom SRI-DNA a disparut. Desigur, nu si din dosarele penale aflate in curs, unde protocoalele isi produc inca efectul. Si nici din practica unor ofiteri mai marunti ai Serviciului sau procurori, deveniti dependenti de asemenea practici. Mai functioneaza si „culoarele” din Justitie, mai ales in zonele in care Traian Basescu a reusit sa-si planteze magistrati, cu scopul transparent de altfel de a se proteja la nevoie pe sine, de a-si proteja apropiatii, de a santaja si neutraliza adversarii. Am inchis paranteza.

La cireasa de pe tort, nici SRI ca institutie si nici Eduard Hellvig, ca reprezentant al principalului serviciu secret al tarii, nu pot renunta nici in ruptul capului. Pentru linistea “cadrelor”, pozitia de sef al Comisiei de control din Parlamentul Romaniei este vitala. De aceea, in mod traditional, desi neortodox, adica neconstitutional, s-a incetatenit practica plasarii in aceasta pozitie cheie a unui dansator politic pe sarma. Adica a unui om mai mult decat apropiat serviciului secret. Un personaj controlat. Mereu si mereu. Si, intr-o asemenea masura, incat acesta, la randul sau, sa nu controleze serviciul secret ci, in cel mai bun caz, sa mimeze acest lucru in numele celei mai importante puteri in stat. Puterea legislativa. Ei bine, asa stand lucrurile, dupa ce PNL a impartit cu ceilalti parteneri din coalitie, dar si cu PSD-ul si AUR, ultimele comisii parlamentare ramase cu pozitiile inca neocupate, s-a ales, cum era de asteptat, cu sefia Comisiei de control SRI.

Aici Eduard Hellvig va avea un cuvant greu de spus. Si se pare ca a facut prima miscare pe tabla de sah. Intentioneaza sa-l impinga in fata pe Cristian Chirtes, presedintele PNL Mures. Acesta este senator, dupa ce a avut si o buna experienta ca deputat. E drept, a dat-o in bara, sustinandu-l cu incapatanare pe Ervin Molnar la Apele Romane.

Este un punct pe cat de intersant, pe atat de sensibil si dureros. Legat de scandalul de la Apele Romane, care a facut zile in sir deliciul presei, stiind ca un apropiat al lui Eduard Hellvig, Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, a explodat literalmente si i-a solicitat premierului Florin Citu sa faca curatenie in aceasta institutie. Miezul scandalului a fost decizia mult comentata a lui Ervin Molnar, protejatul lui Cristian Chirtes, de a elibera din pozitia importanta de la Apele Romane un specialist de prima marime, Ovidiu Ianculescu, pentru ca in locul acestuia sa fie numita, pe pile, o domnisoara devoalata de presa ca nu are niciun habar in domeniul pe care era pusa sa-l controleze. „Cum asa?” – a explodat Rares Bogdan. „Noi ne-am angajat sa venim cu specialisti in toate pozitiile importante, si iata ce facem!”. Aparent, tinta era Ervin Molnar. In realitate, adevarata tinta era Cristian Chirtes. Acesta avea un antecedent care nu-i scapase lui Rares Bogdan. A propus „pe algoritmul politic”, in pozitia de secretar de stat la Ministerul de Externe, un padurar. Pe Bogdan Aurescu l-au luat durerile de cap. Pe Rares Bogdan, asijderea.

Si mai exista detalii nenumarate in aceeasi logica. In aceste conditii, ma intreb daca este sau nu adevarat daca din tot ce are Senatul Romaniei mai bun in materie de liberali, Eduard Hellvig sa-l fi ales tocmai pe Cristian Chirtes pentru sefia celei mai sensibile comisii. Raspunsul la aceasta intrebare il vom afla foarte repede.

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani