Grid star
analize

Parteneriat strategic intre statul roman si multinationale

O Romanie cu o economie puternica nu poate fi construita in afara sistemului Uniunii Europene si al spatiului Occidental.


Fara investitiile si know-how-ul adus de companiile mutinationale este clar ca nu putem avea pretentia la competitivitate pe pietele internationale. De altfel, domeniile noilor tehnologii, in care Romania este acum foarte apreciata, reprezinta simbioza eficienta intre dinamica multinationalelor si facilitatile pe care Statul Roman le-a acordat de-a lungul anilor. Insa, este absolut necesar pentru sanatatea economiei sa existe un echilibru clar intre stat si companiile private straine, o predictibilitate legislativa si o relatie bazata pe incredere.
Nu trebuie sa uitam, totodata, faptul ca in companiile multinationale, mai ales in filialele de pe teritoriul Romaniei, cei mai multi angajati sunt romani. De aceea, sunt de parere ca rezultatele muncii romanilor, indiferent ca lucreaza la o firma cu capital romanesc sau la o multinationala, trebuie sa se vada in primul rand in economia tarii.
Relatia corecta de pana acum intre Stat si multinationale (mai ales din domeniul IT, cel mai dinamic!) au fost in ceea ce priveste scutirile de impozite. Insa, ceea ce nu este corect si nici echitabil se refera la exportul de capital din tara noastra. De altfel, problema exportului profitului pentru impozite mai mici in tara gazda a devenit o problema la nivel european. Dezbaterile sunt foarte aprinse asupra acestui subiect nu doar la noi in tara!
Este normal ca o multinationala sa fie sprijinita de avocati si analisti financiari ce propun si aplica optimizari pentru exportarea capitalului. Insa, sustin pozitia presedintelui PSD Marcel Ciolacu in aceasta privinta. Relatia echitabila intre Statul Roman si multinationale trebuie sa se manifeste in ambele sensuri, mai ales atunci cand interesele romanilor trebuie sa fie deasupra acestor discutii!
Cum putem face asta? Legi clare si predictibile. Discutii si negocieri cu partenerii economici pentru constituirea unui sistem de impozitare transparent si lipsit de favoritisme.
De cealalta parte, multinationalele sa implementeze o filosofie clara de respect fata de angajatul roman, si, nu in ultimul rand sa devina partener in constructia unui mediu economic cat mai stabil.
Din punctul meu de vedere, un stat puternic si stabil nu poate fi construit fara o economie puternica si stabila. De aceea e foarte important sa depasim vechea gandire si sa construim un sistem de parteneriat durabil, bazat pe dialog si incredere.

Sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani