Grid star
analize

O mai mare bataie de joc la adresa IMM-urilor nu s-a vazut nicaieri in lume

Stimati antreprenori, oameni de afaceri si intreprinzatori din Romania. Scriu aceste randuri pentru dvs. cei care ati asteptat cu sufletul la gura si aproape de faliment, “marele” plan de relansare economica anuntat de Guvernul PNL ORBAN - CITU. Sunt extrem de dezamagit de ceea ce am citit si de modul in care acest Guvern isi bate joc de economia tarii, modul in care trateaza IMM-urile si capitalul romanesc. Totusi, in cele ce urmeaza o sa va prezint fiecare dintre masurile care va privesc in mod direct si voi face referire in acest text la cel mai important capitol din punctul vostru de vedere si anume capitolul 2 GRANTURI, SCHEME DE GARANTII SI PROGRAME DE SPRIJIN.

Acesta nu este un plan de relansare, deoarece toate masurile vor fi implementate abia de la anul, peste 90% din bani sunt bani europeni. Adica doar promisiuni in acest moment. Ma asteptam ca planul de relansare sa includa masuri pentru urmatoarele saptamani si luni, ceea ce nu este cazul in acest plan al PNL – Orban – Citu. Este doar o oferta electorala pentru urmatorul exercitiu financiar 2021-2027.

Citind acest material o sa intelegeti exact ce este adevar si ce este minciuna, cum si in ce fel puteti primi un ajutor din partea Guvernului si cum sa va construiti planul afacerilor pe care le conduceti pentru urmatorul an.

Ca sa va fie mai usor o sa lucram direct cu materialul prezentat de Guvern asadar voi aborda toate programele in ordinea prezentata in planul de relansare:

1. Granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii. Buget 100 milioane de euro - 85 milioane de euro din fonduri europene, 15 milioane de euro la bugetul de stat. Valoare grant 2000 euro / 50000 de granturi

Din titlu pare un program foarte serios, dar in realitate este vorba de un microgrant de 2000 euro pe care il pot accesa IMM-uri fara angajati si PFA-uri care au o cifra de afaceri de minim 5000 euro / an si nu au beneficiat de somaj tehnic. Finantarea „asigura” capitalul de lucru pentru relansarea activitatii, da, ati auzit bine, 2000 euro, atat cat lasa smecherii de la Guvern la un chef de chef. Domnule Orban, poate le explicati antreprenorilor cum pot relansa activitatea cu 2000 euro. Tinand cont de cheltuielile implicate pentru depunerea dosarului, daca scazi consultantul, contabilul si timpul alocat, ramai mai degraba dator decat castigat. In concluzie, aceasta prima schema este doar o schema care s-a nascut moarta. O teama marca PNL-Orban.

2. Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri. Buget 350 milioane de euro. 256 milioane de euro fonduri europene, 39 milioane de lei bugetul de stat. Valoare grant maxim 15% din cifra de afaceri / 100.000 granturi.

Aceasta schema este pentru domenii precum HORECA, turism, transport, organizare de evenimente si este la randul ei doar o alta schema. Spun acest lucru din cauza conditiilor de eligibilitate si a modului total gresit in care a fost gandita. Pe scurt: statul iti ofera un grant de maxim 15% din cifra ta de afaceri, doar in conditiile in care cifra de afaceri ti-a scazut cu cel putin 30%, dupa care iti cere o cofinantare de 15% din banii tai, pe care oricum nu ii mai ai daca activitatea ti-a fost afectata atat de grav. Deci doar o alta schema, o alta teapa.

3. Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica pentru IMM-uri. Buget 550 milioane de euro. 415 milioane de euro fonduri europene, 62 milioane de euro bugetul de stat si 71 milioane de euro de la aplicanti. Valoare grant intre 50.000 – 200.000 euro / numar granturi nu este mentionat.

Aceasta schema este valabila pentru IMM-urile care fac in principal productie, iar banii pot fi folositi pentru urmatoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli cu realizarea / achizitia constructiilor, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii, dotari independente, mobilier de birou si mobilier specific etc. Daca doriti sa aplicati pentru aceasta schema, trebuie sa tineti cont de co-finantarea de 15%, de conditia pentru vechime de minim un an si obligatoriu sa fi avut profit in unul din ultimii doi ani. Guvernul o sa mai aloce un „bonus” la punctaj (pe care nu l-au facut inca public) in cazul in care o sa luati si un credit de la o banca comerciala, adica Guvernul creeaza pe fata un avantaj bancilor comerciale in defavoarea IMM-urilor care aplica. In comparative cu primele doua scheme / tepe, aceasta este mai OK, dar nu uitati ca nu poate fi vorba de o schema rapida, deoarece depinde de fonduri europene, care in cel mai bun caz vor fi disponibile abia anul viitor.

4. Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate Covid-19 – buget: 160 milioane de lei, finantarea actuala de la buget fiind de 40 milioane de lei si suplimentate de la bugetul de stat 120 milioane de lei. Valoarea grantului este echivalentul cu chiria lunara pentru o perioada de 3 luni / 2000 de granturi.

Aceasta schema m-a scos pur si simplu din sarite, obiectivul ei fiind acordarea de ajutor nerambursabil operatorilor economici a caror activitate a fost afectata de pandemia COVID-19, dar doar pentru chiriasii marilor centre comerciale, pentru finantarea chiriilor pe perioada in care desfasurarea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau alerta. Sincer, nu credeam ca acest Guvern poate crea o schema de ajutor de stat cu dedicatie pentru patronii marilor centre comerciale. Este strigator la cer, adica micile centre comerciale si alte spatii comerciale care au fost afectate nu vor avea niciun fel de sprijin. Va spun sincer ca aceasta masura nu este pentru comerciant, ci este facuta cu dedicatie pentru marile centre comerciale, motiv pentru care consider ca nu este constitutional si este mai ales discriminatorie pentru restul comerciantilor care nu au spatii in marile centre comerciale.

5. Granturi pentru investitii in energie regenerabila pentru IMM-uri. Buget 200 milioane de euro. Valoare grant 30.000 euro

Aceasta schema are ca obiectiv: Acordarea de granturi pentru instalarea de panouri fotovoltaice, maxim 27 KW, dar si pentru achizitionarea si montarea statiilor de incarcare electrice pentru autovehicule. Valoarea schemei este de 200 milioane euro: 100 milioane euro din fondul de mediu, 100 milioane euro de la bugetul MEEMA. Daca aveti nevoie de panouri solare, instalarea acestora este o schema foarte buna cu cofinantare 0, dar nu prea are legatura cu relansare economica, asa cum nu are legatura niciuna dintre masurile de pana acum. Toate depind de fonduri europene de care nu dispunem in acest moment.

6. Granturi de sprijin pentru structurile sportive. Buget 180 milioane de euro. Valoare grant 200.000 euro /1500 granturi.

Aceasta schema are ca obiectiv: finantarea structurilor sportive aflate in dificultate ca urmare a crizei coronavirusului. Finantarea asigura investitii in infrastructura sportiva. Totul bine si frumos pana cand te uiti la conditiile de eligibilitate, si anume daca un club sportiv vrea sa aplice nu trebuie sa aiba datorii la stat in momentul depunerii dosarului, ceea ce in contextul actual a devenit aproape imposibil, micile cluburi aflandu-se deja cu un picior in faliment, iar altele cu ambele picioare. Domnule Orban, rugati-l pe Citu sa elimine aceasta aberatie din aceasta schema, altfel veti finanta doar cluburile voastre de halbere si coniac canoe.

7. Granturi pentru investitii si pentru microintreprinderi. Buget 117 milioane de euro din fonduri europene. Valoare grant intre 25.000-200.000 euro.

Aceasta schema are ca obiect consolidarea pozitiei pe piata a microintreprinderilor in domeniile competitive identificate in Strategia Nationala de Competitivitate si Planurile Regionale de Dezvoltare. O schema asemanatoare cu cea mentionata la punctual 3, doar ca este pentru microintreprinderi, iar cofinantarea este de 10%, nu 15%. Nici in acest caz nu poate fi vorba de un ajutor imediat sau un plan de relansare. Banii vor veni, daca vor veni, la anul si la multi ani.

8. Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor. Buget 450 milioane de euro fonduri europene. Valoare grant intre 200.000 – 1 milion de euro.

Aceasta schema are ca obiectiv: imbunatatirea competitivitatii economimce prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri in sectoarele competitive identificate in Strategia Nationala pentru Competitivitate. Investitiile eligibile sunt urmatoarele: construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie / prestare servicii, dotarea cu active corporale, necorporale, inclusive instrumente de comercializare online, investitii finantabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare / recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specific, sistemelor de management al calitatii, al mediului sau sanatatii, internationalizare (participarea la nivel international, in afara Romaniei, la targuri, misiuni comerciale, expozitii, in calitate de expozant). Co-finantarea este de minim 10%, iar punctajul nu este prezentat in acest plan. Doar o alta schema la nivel de plan pe fonduri europene si nimic concret in acest moment.

9. Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari. Buget 150 milioane de euro din fonduri europene. Valoare grant intre 2 si 6 milioane de euro.

Aceasta schema are ca obiectiv imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri in sectoarele competitive identificate in Strategia Nationala pentru Competitivitate. Investitiile eligibile in cadrul acestui apel sunt investitii finantabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie / prestare servicii, dotarea cu active corporale, necorporale. Lucrarile de modernizare pot fi considerate eligibile doar in masura in care sunt aferente unei investitii initiale. Sunt aplicabile prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 14 iunie 2014, de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratat. O alta schema pus ape hartie doar ca sa fie ceva pus acolo, oricum 99,99% din IMM-urile romanesti nu pot aplica pentru aceasta schema in cazul in care va vedea vreodata lumina zilei.

10. Granturi pentru start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative. Buget 20 milioane de euro. Valoare grant intre 40.000 – 100.000 euro. Fostul Start-up Nation. CARE A FOST REDUS DE LA 10.000 GRANTURI / AN, LA 975 /AN. RUSINE, CITULE, RUSINE!

Cand am citit aceasta schema, iar mi-a crescut tensiunea si recunosc ca l-am injurat in gand pe Citu rau de tot. In sfarsit, a reusit sa faca ceea ce mi-a promis personal din 2017, si anume sa omoare Start-Up Nation, cel mai de success program pentru IMM-uri din istoria Romaniei. Aceasta schema reprezinta ce a mai ramas din Start-Up Nation. Are ca obiectiv sustinerea activitatilor antreprenoriale ale studentilor, incepand cu anul al doilea de studiu, masteranzilor, doctoranzilor, post-doctoranzilor in domeniile de activitate prevazuta in Strategia Nationala pentru Competitivitate, precum si in Strategia de Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Schema sustine infiintarea start-up-urilor studentesti. Valoarea granturilor acordate este intre 40.000 euro / 2 locuri de munca create si 100.000 euro / 5 locuri de munca create. Acesta este singurul program din tot ceea ce v-am prezentat pana acum care pune accentual pe crearea de noi locuri de munca. Nici aici nu avem punctajul publicat, deci mai dureaza. Rusine, bai, Citule, rusine!

11. Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor. Buget 100 milioane de euro din fonduri europene. Valoare grant intre 30.000-100.000 euro / 1.100 proiecte

Aceasta schema, despre care nici macar Guvernul nu ne da prea multe informatii, are ca obiectiv sprijinirea activitatilor destinate digitalizarii activitatii companiilor, in special a companiilor acu activitate de productie care au drept scop dotarea cu echipamente IT, utilizarea semnaturii electronice, conectarea la broad-band, achizitionarea de softuri standardizate si personalizate, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice etc. Cam asta este tot ce stim in acest moment. Din punctual meu de vedere, a fost bagata aceasta schema doar de umplutura si ca sa dea bine cu digitalizarea. In realitate, habar nu au cum, cand si in ce fel va fi implementata. Rusine!

12. Finantarea programelor de educatie digitala a angajatiilor pentru companii. Buget 30 milioane de euro din fonduri europene. Valoare grant intre 30.000-100.000 euro / 600 granturi

Aceasta schema are ca obiectiv: asigurarea de resurse pentru companiile mari si medii care investesc fonduri in procesul de educare a fortei de munca pentru a utiliza echipamente industrial complexe (roboti, linii tehnologice automatizate etc.), dar si pentru companiile mici si medii care investesc fonduri in resursa umana pentru cunostinte de baza in domeniul utilizarii programelor informatice specializate, dar si a celor generale. Aceasta este o alta schema de umplutura, neexistand alte informatii.

13. Star-Tech Innovation ( noul program Start –UP )

Obiectivul schemei este finantarea start-up-urilor inovative prin granturi cu o valoare estimata la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

Daca va vine sa credeti astea sunt toate informatiile pe care le avem despre “noul start-up”.

In realitate, Start-Up Nation nu mai exista oficial odata cu publicarea asa zisului „plan de relansare economica”. Va asigur ca ma voi lupta in continuare ca antreprenorii si companiile romanesti sa aiba cat mai curand o voce in Parlamentul Romaniei. Asa nu se mai poate! O mai mare bataie de joc la adresa IMM-urilor si antreprenorilor care platesc taxele si impozitele, fara de care acest stat ar da faliment, nu s-a vazut nicaieri in lume!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani