Rezistenta la schimbare
Nu cred ca este cineva care sa nu fi fost revoltat de birocratia excesiva a unor institutii sau a unor autoritati ale statului roman, de termenele foarte lungi de solutionare a unor solicitari banale sau chiar de modul in care se pretind ”atentii” pentru a rezolva o problema.
Ori de cate ori au fost identificate solutii pentru a simplifica viata romanilor, eu, personal, am auzit aceeasi scuza ”nu se poate!”. Ba ca nu este tehnic posibil, ba ca ar costa prea multi bani si nu se justifica, ba ca nu avem personal calificat pentru a implementa solutii moderne, ba ca nu stiu ce alte argumente s-au mai inventat. In fapt, aceasta este definitia cea mai clara a rezistentei la schimbare, a rezistentei institutiilor la reforma si a incetinirii ritmului de modernizare a tarii.
In ultimii doi ani, am initiat mai multe demersuri legislative pentru a digitaliza si debirocratiza activitatea unor institutii publice, in special a celor care trebuie sa fie in slujba romanilor aflati in strainatate. Digitalizarea serviciilor consulare, digitalizarea cazierului judiciar, ameliorarea cadrului normativ privind cartile de identitate ale romanilor cu domiciliul in strainatate, operationalizarea serviciilor publice de radio-televiziune precum si altele.
Initial am primit felicitari si aprecieri, insa, la scurt timp, am primit aceleasi vechi argumente subsumate in ”nu se poate, ca ...”.
Intelegem cu totii ca eficientizarea unor institutii publice reduce povara asupra acelor functionari care chiar muncesc foarte mult si ameninta unele interese ale altor functionari care profita de deficientele si birocratia institutiilor. Daca in statele dezvoltate din Uniunea Europeana ”se poate”, atunci ”se poate” si in Romania. Se poate sa avem institutii eficiente, servicii digitale de calitate, sa eliminam drumuri inutile si costuri nejustificate, sa inlaturam lipsa de integritate si sa crestem increderea romanilor in institutiile statului roman. Asadar, celor care mi-au transmis, direct sau indirect, sa o las mai moale cu reforma serviciilor publice pentru romanii din diaspora, le dau o veste proasta – ”se poate” si voi duce acele proiecte pana la capat.
sursa: Camera Deputatilor