Grid star
analize

Si prosti, si usor de cumparat

Asa sunt romanii. Conform presedintelui Klaus Iohannis. Si premierului Ludovic Orban. Iar demonstratia urmeaza sa fie facuta azi, in Parlamentul Romaniei, de catre ministrul Finantelor Florin Citu. Dupa mai multe refuzuri si tergiversari, acesta a acceptat in cele din urma sa prezinte in fata celei mai importante puteri a statului situatia Romaniei. Situatia unui stat cu cetateni prosti si usor de cumparat.

Cum a ajuns Romania sa se imprumute in doar cateva luni cu sume mai mari de bani, decat a facut-o pe parcursul intregii administratii PSD? In ce conditii au fost obtinuti de la banci si societati de investitii acesti bani? Si, mai ales, daca au fost cheltuiti, pe ce au fost cheltuiti? Atata timp cat la capitolul investitii suntem pe primul loc in Europa? Desi ne-am indatorat cel mai mult? Si, in final, ce planuri are acest Guvern? Cum va accesa Guvernul cele 33 de miliarde de euro, care urmeaza sa fie tipariti special pentru noi de catre Uniunea Europeana? Ce vor face cu imprumutul rambursabil? Ce vom face cu imprumutul nerambursabil? Discutand, desigur, in ipoteza in care Guvenul Romaniei nu alearga dupa cai verzi pe pereti. si ce vom face cu celelalte zeci de miliarde de euro pe care inca nu le-am accesat, dar teoretic putem sa o facem, daca Guvernul se pricepe sa scoata la iveala programele solicitate? La aceste intrebari – si nu numai – Florin Citu trebuie sa raspunda azi in Parlament.

Inevitabil, ministrului Finantelor ii revine si obligatia ingrata de a da explicatii in numele protectorilor sai. De ce sunt romanii prosti, daca nu respecta cu rigurozitate toate restrictiile impuse de Guvern, chiar daca unele dintre acestea sunt de-a dreptul comice, altele de-a dreptul tampite si chiar daca exista restrictii care pur si simplu nu pot fi puse in opera, intrucat nu exista norme de aplicare? Din simplu motiv ca Guvernul a uitat sa le scrie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nici pana in acest moment, in care intram intr-o prelungire a starii de alerta, nu exista vreo nota de fundamentare a respectivei decizii. Asa cum prevede legea. De ce sunt romanii prosti, dupa cum ne informeaza rituos presedintele Klaus Iohannis, in masura in care nu aplica reguli pe care nu le inteleg, pentru ca nu le-au fost explicate si nici precizate? De ce nu sunt prosti, dimpotriva, romanii care, legati la ochi, aplica reguli? O categorie din care, iata, cu riscul de a-mi exaspera toti cunoscutii, eu unul fac parte. Eu unul prefer sa aplic regulile instituite de Guvern asa cum le inteleg, chiar daca ele sunt confuze sau absurde. si cu toate acestea ma includ si eu in categoria romanilor prosti. La fel cum in iunie 1990 mi-am scris pe piept „Golan 100%”. Dar asupra acestui subiect voi reveni.

Dar de ce sunt aceiasi romani usor de cumparat? Cum de a ajuns Ludovic Orban la aceasta concluzie? El pleaca de la teza conform careia cresterea cu 40% a punctului de pensie si dublarea alocatiei de stat pentru copii reprezinta masuri populiste. Mai concret, conform afrmatiei sale, cele doua cresteri preconizate ar fi pomeni electorale. Cu alte cuvinte, statul care aloca cei mai putini bani pentru cresterea viitoarei generatii este normal la cap. si, in masura in care decide sa aloce ceva mai mult, este un stat deviant. Care se pregateste sa esueze. Un stat care-si corupe proprii cetateni dandu-le pomeni, pentru a-si creste copiii. si luand exemplul, ca sa vezi, Germaniei. Care, in plina criza economica, a decis sa recurga la pomeni pentru copii. si inca o data. Atunci cand PSD, detinand majoritatea in Parlament, a decis sa mareasca cu 40% punctul de pensie, nu a facut altceva decat sa-si mituisca proprii cetateni. Sa le dea pomeni celor mai varstnici. Sub forma unei mite electorale. si acestia, in intelepciunea lor, se pregatesc, culmea, sa accepte aceste pomeni. Noroc cu Guvernul liberal. Cu adevarat liberal. si cu adevarat national. Care a decis sa se puna de-a curmezisul pomenilor electorale. Daca cinci milioane de romani sunt prosti si accepta o mita electorala, in numele acestora si fara sa mai piarda timpul pentru a-i intreba, Guvernul Orban e destept. si refuza sa dea curs acestei operatii, prin care romanii urmeaza sa fie corupti. si incep sa ma intreb din ce in ce mai serios cum de nu s-a pus inca DNA in miscare pentru a sanctiona majoritatea parlamentara care a indraznit asa ceva? Pentru tentativa de mita masiva electoala in plin an de alegeri.

Florin Citu are de dat azi explicatii. Cum e cu banii imprumutati? Cu ce dobanda au fost luati de la banci? Cu ce consecinte pentru finantarea societatilor comerciale si a imprumuturilor pentru nevoi personale facute de cetateni? Care este pretul pe care-l platim sub forma directa si sub forma indirecta? si ce a facut Guvernul cu acest munte de bani? Astazi guvernantii ne explica, dar ar trebui sa o faca si in Parlament, de ce nu au bani pentru respectarea unor legi. De ce nu au bani pentru pensionari, desi cresterea cu 40% a punctului de pensie a fost prevazuta in bugetul de stat. Si, pana de curand, Guvernul ne-a dat repetate asigurari ca banii exista si asteapta cuminti data de 1 septembrie. Acelasi Guvern trebuie sa ne explice de ce incalca o alta lege, cea vizand dublarea alocatiilor pentru copii. Pentru care in mod viclean nu a prevazut bani in legea bugetului de stat, sub motiv ca legea privind respectva crestere nu fusese inca promulgata de presedinte. Ma rog, dar cateva zile mai tarziu a fost promulgata. De ce nu pot fi marite alocatiile? Nu a imprumutat Citu bani destui? Nu primim bani destui de a Uniunea Europeana? Nu ne-a informat acelasi Citu, ca ne aflam printre cele patru state UE care au inregistrat crestere economica in primul trimestru?

Putem admite ca suntem si prosti, si usor de cumparat. Dar avem dreptul in acest sens la cateva explicatii.

Si tot la capitolul explicatii eu astept de la presedintele Klaus Iohannis sa ne spuna ce a stat la baza ultimei sale trasnai. Aceea de a se duce in Piata Universitatii pe 11 mai, pentru a comemora victimele Mineriadei. Stie domnul Klaus Iohannis ce s-a intamplat in 11 mai 1990? A fost o manifestatie in fata Guvernului. Reprezentantii Pietei Universitatii au purtat ultimul dialog pasnic cu guvernantii. In Palatul Victoria. Dupa care puterea de atunci a decis reprimarea demonstratiei. Curatarea – chiar acesta a fost termenul utilizat – a Pietii Universitatii si a peluzei din proximitatea Teatrului National. Iar politia a actionat. I-a stalcit in bataie, in puterea noptii, pe grevistii foamei. Pe ultimii „golani” ramasi pe pozitii. Represiunea a fost atat de crunta, incat o parte din populatia Bucurestiului a reactionat. Si, din nou, in Piata Universitatii s-au strans mii de cetateni. Si atunci a fost utilizata diversiunea numita „dati foc la autobuze”. Ordinul a venit de la varful politiei, totul este inregistrat si probat, si oameni din politie s-au transformat in piromani si au dat foc demonstrativ autocarelor politiei, pentru a-i acuza de acest lucru pe manifestanti. Abia apoi au fost chemati minerii si a avut loc marea represiunea. Ce a comemorat Klaus Iohannis in data de 11? A comemorat represiunea? Sau a comemorat in avans cu cateva zile victimele Mineriadei? Sau pur si simplu a dorit sa ispraveasca ce e de ispravit la Bucuresti, pentru a se retrage intre pretenii sai in vederea serbarii propriei zile de nastere? Mai interesant este ca unul dintre martorii si in aceasi timp victimele Mineriadei, Marian Morosanu, zis Ceausescu, fata in fata cu Klaus Iohannis, nu a indraznit sa-i spuna adevarurile de mai sus si sa-l intrebe ce cauta acolo.

Acum, dupa ce am inchis si aceasta paranteza, nu-mi pot reprima o intrebare legitima. E clar ca PSD se da peste cap sa aprobe o noua stare de alerta. Dar oare este la fel de clar si fapul ca, in ciuda repetatelor angajamente, se pregateste si sa abandoneze proiectul unei motiuni de cenzura? Si Marcel Ciolacu ne crede prosti si usor de cumparat? Se pare ca da.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani