Grid star
eveniment

DEDUCERI DE TAXE PENTRU FIRME – Se acorda si scutirea impozitului pe salarii. Guvernul a stabilit cadrul legal. Ce trebuie sa faca operatorii economici

Guvernul a adoptat Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale 1/2011 care prevede, printre altele, ca operatorii economici care vor acorda burse vor beneficia de facilitati la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale.

Actul normativ creeaza cadrul legislativ necesar pentru extinderea invatamantului profesional dual la nivel universitar.
Astfel, institutiile de invatamant superior acreditate vor putea organiza, impreuna cu operatori economici, invatamant superior dual, forma de invatamant in care responsabilitatile cu privire la desfasurarea activitatilor de invatare, predare si evaluare sunt partajate intre institutia de invatamant superior acreditata si operatori economici. Institutia de invatamant superior organizeaza si desfasoara activitati de invatare, predare si evaluare, iar operatorii economici organizeaza activitati de invatare prin munca si participa la evaluare.
Totodata, institutiile de invatamant superior vor putea infiinta, singure sau prin asociere, societati comerciale, fundatii, asociatii, unitati de invatamant preuniversitar, consortii pentru invatamant dual, cu aprobarea senatului universitar. Conditia ca acestea sa se infiinteze este aceea ca ele sa contribuie la cresterea performantelor institutiei.

Facilitatile acordate

Ordonanta stipuleaza ca operatorii economici vor acorda burse, cel putin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru invatamantul universitar, precum si din alte fonduri, pentru invatarea in conditii de calitate si vor beneficia de facilitati la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, dupa cum urmeaza:
a) valoarea cumulata a burselor platite de catre operatorii economici studentilor inmatriculati la forma de invatamant superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora;
b) valoarea cumulata a investitiilor dedicate activitatilor de invatare prin munca se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici;
c) personalul desemnat de catre operatorul economic pentru indrumarea directa a  invatarii prin munca beneficiaza de scutire a platii impozitului pe venitul din salarii.

Acces la educatie

De asemenea, in vederea realizarii unui sistem unitar, incluziv si de calitate pentru educatia timpurie si imbunatatirii procentului de acces al copiilor de la nastere la 6 ani la serviciile de educatie timpurie, ordonanta prevede infiintarea de catre autoritatile publice locale, organizatiile nonguvernamentale, institutiile de cult si operatorii economici de servicii complementare de educatie timpurie de tip ludoteca, centru de joaca sau centru multifunctional in localitatile izolate sau dezavantajate unde nu exista locuri suficiente in crese sau gradinite.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani