Grid star
litigii

DIURNA TRANSPORTATORILOR - O noua anulare a unei decizii de impunere ANAF

Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut in instanta anularea unei Decizii de impunere emisa de ANAF avand ca obiect recalificarea diurnei in venituri de natura salariala. Avocatii firmei obtinusera suspendarea unor Decizii de impunere similare si in alte cauze ajunse pe rolul instantelor de judecata.


O echipa mixta de avocati ai Tuca Zbarcea & Asociatii si consultanti fiscali ai Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a asistat si reprezentat cu succes un operator de transport international rutier in fata Tribunalului Sibiu in legatura cu anularea deciziilor emise de autoritatile fiscale.
Deciziile de impunere prin care organele fiscale au recalificat indemnizatia de detasare/delegare (diurna) in venituri de natura salariala sunt susceptibile de anulare, in cazul in care poate fi demonstrata lipsa unei reale analize cu privire la aplicarea institutiilor juridice ale detasarii transnationale / delegarii din Codul Muncii si a legislatiei fiscale conexe acestora.

Tribunalul Sibiu a anulat decizia de impunere

Prin hotararea obtinuta de echipa Tuca Zbarcea & Asociatii in data de 8 decembrie, Tribunalul Sibiu a anulat decizia de impunere precum si decizia data in solutionarea contestatiei prin care organele fiscale au recalificat diurnele acordate de un operator de transport. Aceasta hotarare marcheaza obligatia organelor fiscale de a furniza o analiza corespunzatoare a conditiilor de legalitate si temeinicie cu privire la specificul relatiilor de munca si fiscale dintre operatorii de transport international si conducatorii auto angajati.
De asemenea, solutia obtinuta contureaza o practica judiciara si administrativa recenta prin care hotararile relevante emise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene devin un model benefic de analiza a conditiilor in care isi desfasoara activitatea operatorii de transport international.
Din echipa Tuca Zbarcea & Asociatii, care reprezinta clientii in fata organelor fiscale si a instantelor de judecata in dispute fiscale precum cele de mai sus, fac parte Ioana Hrisafi (Avocat Asociat) (foto 2) si Mihail Petcu (Avocat senior), cu suportul echipei de consultanti fiscali din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, Ramona Chitu (Tax Director) (foto 3) si Andreea Florian (Tax Manager).

Recomandarile avocatilor

Chiar si in contextul in care adoptarea unei amnistii fiscale cu privire la obligatiile de plata rezultate din recalificarea diurnei in venituri de natura salariala devine din ce in ce mai plauzibila, Tuca Zbarcea & Asociatii recomanda operatorilor de transport international rutier sa se pregateasca cu rigurozitate pentru inspectiile fiscale si sa analizeze cu atentie constatarile organelor fiscale atat in cursul inspectiei, cat si in cadrul solutionarii contestatiilor.
De altfel, subiectul recalificarii diurnelor in venituri de natura salariala, o tema ce suscita mult interes din partea transportatorilor, a fost dezbatut de catre avocatii si consultantii Tuca Zbarcea & Asociatii in cadrul conferintei „Disputele fiscale – directii si evolutie” din data de 8 decembrie 2021.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani