Grid star
analize

Economia Romaniei

Executia bugetara pe primele 6 luni ale anului arata atat partile bune, cat si cele mai putin bune ale activitatii Guvernului.


Partile bune sunt cele referitoare la stabilitate si indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, cresterea colectarii veniturilor fiscale precum si o revenire pe zona absorbtiei de fonduri europene.
Partea mai putin buna este cea referitoare la investitii.
Am mai spus-o si o repet: cheltuielile de investitii nu sunt la nivelul programat si intarzierile trebuie recuperate accelerat in al doilea semestru!
Motivul principal invocat de toti a fost acela al preturilor si, de aceea, Guvernul a luat masurile necesare pentru ajustarea preturilor la contractele publice.
Investitiile trebuie realizate. Raman o prioritate!
Si cateva raspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale si energie:
-La sase luni, restantele la TVA au fost ZERO! In iulie, se platesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.
-Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurari de Sanatate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei si, din datele existente, a platit deja 3 miliarde.
-In primele sase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei catre furnizorii din energie, avand la dispozitie un buget de 2,1 miliarde de lei.
E drept ca Ministerul Energiei a primit deconturi cu intarziere de la ANRE, in plus au fost facturile intarziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situatia ministrul energiei.
Spre deosebire de primele sase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi catre furnizori.
Ca sa ai restante trebuie sa ai astfel de facturi care sa inregistreze intarzieri la plata, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei.
Daca, insa, atat a inteles dintr-o executie bugetara politicianul care se lauda ca a construit PNRR-ul tarii, sa nu ne miram ca avem azi un PNRR plin de gauri uriase la capitole precum Sanatate, Energie, Irigatii sau Pensii.

sursa: facebook Adrian Caciu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani