Grid star
antreprenoriat

ECONOMIA ROMANIEI – Iata ce se intampla. Date oficiale (Document)

Productia industriala a scazut cu 0,8% ca serie bruta si cu 2,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit Institutului National de Statistica, in mai 2022, productia industriala a crescut fata de luia aprilie 2022 cu 10,1% ca serie bruta si a scazut cu 0,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Fata de luna mai 2021, productia industriala a fost mai mare atat ca serie bruta (+6,4%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (+1,1%).
In perioada inauarie-mai 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala a scazut cu 0,8% ca serie bruta si cu 2,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Sectoarele care au ridicat productia

In luna mai 2022, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 10,1%, crestere sustinuta de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (+12,2%), industria extractiva (+1,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,4%).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut fata de luna precedenta cu 0,1%, ca efect al scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-2,3%) si industria extractiva (-1,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,3%.

Cifre oficiale

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 6,4%. Industria prelucratoare a crescut cu 8,5%, in timp ce industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,1%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+1,4%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 7,2%, respectiv cu 3,7%.

2022 versus 2021

In perioada ianuarie-mai 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 0,8%, ca urmare a scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,1%) si industriei extractive (-4,4%). Industria prelucratoare a crescut cu 0,3%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a fost mai mica cu 2,4%, ca efect al scaderilor din cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,8%), industria extractiva (-4,3%) si industria prelucratoare (-1,2%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani